Мъжът, който рита млада жена по стълбите на берлинското метро, е 26-годишен българин от варненския квартал "Максуда" и притежава сериозно криминално досие

Светослав Стойков е името на мъжа, брутално изритал жена по стълбите на берлинска метростанция, съобщава Нова телевизия, позовавайки се на свои източници. 

Видеото придоби голяма популярност през последните дни. То показва група млади мъже, един от които рита в гърба жена и тя пада по стълбите в метрото. Според информациите пострадалата е със счупена ръка. Нападателят пък продължава необезпокояван, следван от приятелите си, един от които се спира да вземе бутилка, изпусната от жената. Нападението се е случило на 27 октомври, малко след полунощ. 

Нападателят роден в Добрич, но живее на семейни начала с жена във варненския ромски квартал "Максуда".

26-годишният мъж има криминално досие. Нападателят от метрото многократно е залавян и съден за кражби, грабежи и хулигански прояви. Предполага се, че за последно е бил в страната преди около месец, съобщава още телевизията.

Самоличността на извършителя и неговите съучастници вече са известни на полицията. Те обаче още не са заловени. По непотвърдена информация, германските власти ще поискат той да бъде екстрадиран.

Междувременно редица германски популярни личности се включиха с призиви за разкриване на самоличността на заснетите нападатели, като дори бе обявена награда за всяка информация от полза за разследването, която достигна 60 хил. евро.

Във вторник германската полиция арестува друг български гражданин за бруталното нападение. Той е придружител на нападателя и на видеото се вижда как, след като жената е бутната по стълбите, той взима изпусната от нея бутилка. 

Българинът е бил идентифициран и задържан след показания на граждани, съобщиха от полицията. Не живее в Берлин, не е ясно къде е адресната му регистрация. Не се съобщава засега и дали останалите трима от групата, атакувала момичето, също са българи. В интерес на следствието е да не даваме гласност на това, което задържаният е разказал пред полицията, казват оттам. Не е ясно и дали той се познава с извършителя отдавна.

Срещу него засега не може да се повдигне обвинение, тъй като няма доказателства, че е участвал пряко в нападението, заяви говоителят на берлинската прокуратура Мартин Щелтнер и допълни, че липсва доказуемо намерение за извършване на престъпление. 

Първоначално се появиха информации, че нападателите са бежанци, но впоследствие стана ясно, че мъжете идват от Балканите.