Новоизбраният американски президент възнамерява да изтегли САЩ от трансатлантическото споразумение и да вдигне редица ограничения върху производството на енергия, включително на шистов газ и петрол и въглища

След като беше избран за президент на САЩ, очакванията към Доналд Тръмп са високи и всяка от предлаганите от него политики ще се разглежда под лупа. Една от първите крачки към това е разкриването на плановете за първите 100 дни от встъпването му в длъжност, което ще се случи през януари 2017 г.

За първите 100 дни от управлението си Тръмп заяви, че е планирал като за начало да изтегли Съединените щати от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство, подписан през 2015 г. от 12 страни в района, без Китай, като дори набляга, че това ще е първото нещо, което ще направи. 

Това търговско споразумение е потенциално бедствие за нашата страна, каза Тръмп във видеозапис, разпространен снощи от преходния му екип. 
"Вместо него ще водим преговори за справедливи двустранни търговски споразумения, които ще върнат работните места и индустрията на американска земя", добавя милиардерът.

Това не е изненада и миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел обяви замразяването на търговското споразумение между Европа и САЩ по време на визитата на настоящия американски президент Барак Обама в Берлин. 

Освен краят на трансатлантическото споразумение, с встъпването си в длъжност, Тръмп се заканва да издаде указ за отменяне на редица държавни регулации, ще нареди на министерството на труда да разследва злоупотребите с визови програми, да отмени някои ограничения над производството на енергия, включително на шистов газ и петрол и въглища, а също така и да нареди на министерството на отбраната да изготви план за борба с кибератаки.

Във видеозаписа избраният за президент уверява, че преходният му екип работи много гладко и ефикасно. 

"Поканени са наистина качествени и талантливи мъже и жени, истински патриоти, и мнозина от тях скоро ще бъдат част от нашето правителство, което ще ни помогне да направим Америка отново велика", казва Тръмп.

Шестте елемента, които Тръмп описва до голяма степен са лесно изпълними във Вашингтон, тъй като те могат да бъдат направени с подпис от страна на президента и не изискват одобрението на Конгреса на САЩ.