Мариус играе Достоевски в нов филм, с премиера на Киномания довечера в зала 1 на НДК

Ако не пропускате моноспектакъл на Мариус Куркински, значи трябва да видите и новия му филм "Някой посети душата ми" - адаптация по част от класическия роман на Достоевски "Братя Карамазови". В няколко актьорски превъплъщения Мариус Куркински​ пресъздава историята на най-малкия брат Альоша - история за Страдание и Просветление.

За разлика от предишния си филм "Дневникът на един луд" (1996) по Гогол, тук Мариус е отстъпил режисьорското място на Стефан Ненков от 3inSpirit, който освен това е оператор и продуцент.

Актьорът вече е поставял Достоевски и на театралната сцена - с разказа "Сънят на смешния човек". Сред руските автори, дали основа за негови спектакли, са още Чехов ("Дамата с кученцето", тазгодишния "Юбилей") и Платонов ("Самият човек").

"Някой посети душата ми" е с продължителност малко повече от час и е заснет с основната подкрепа на списание за политическа култура "A-specto".

Премиерата е този петък, 27 ноември, от 19 ч. в зала 1 на НДК. Следващите прожекции са в Пловдив (10 декември, Дом на киното "Лъки"), Бургас (11 декември, Драматичен театър "Адриана Будевска"), Варна (13 декември, зала 1 на Фестивалния и конгресен център).