"Златната ябълка" с първи трейлър и обещания за едно невероятно приключение, за което ще се говори много

Няма как през последните седмици да не сте забелязали в социалните мрежи различни споделяния на една анимация - The Golden Apple / "Златната ябълка". И това е новото "Голямо нещо", за което през следващите месеци (поне) ще се говори.

"Златната ябълка" залага на тенденция, която тепърва ще се развива у нас - миксът между фолклор и модерно. Сериалът, както обещават авторите му, ще черпи с пълни шепи от народното творчество, като го пречупва през призма, която е смилаема не само за българските деца, но и за техните връстници из целия свят. А също и техните родители. Децата ще харесат приключението и екшън елементите, а на по-зрялата публика ще допаднат екзотичната среда, многопластовият сюжет и съвременните теми.

Vihra geroinyata na zlatnata yabalka

И днес излезе първият му трейлър, който е повече от жесток! 

Легендата гласи, че веднъж на 100 години звезда пада на земята и от нея израства дърво с една единствена златна ябълка в него, която изпълнява желания. И всички искат да се доберат до нея. 

Анимацията ще ни срещне със змейовата щерка Вихра, братята кукери Бран и Влад, които се борят срещу духовете, самодивата Тина-Пакостина и още много други герои, които ще спечелят сърцата на зрителите.

 zlatnata yabalka v parvi kadri

Защо трябва да го гледаме

За разлика от много други български анимации, "Златната ябълка" още от самото начало се обърна към феновете - за събиране на средства, за подкрепа, за изграждане на имиджа на първото българско анимационно фентъзи дори. Така малко по малко се събра вярна публика от активни млади хора, които да говорят и споделят за "Златната ябълка".

Допълнително с това се засяга по модерен начин темата за българския фолклор. А публиката отдавна иска подобно нещо - развлечение с български мотиви.

Следващата стъпка

V ochakvane na vihra

Световна слава. Самите автори на сериала не крият желанието си проектът да придобие международна известност. Те споделят и надеждата да провокират чужденците да открият, а българите – да преоткрият богатството на народното ни творчество. Вярват, че така могат да спомогнат за развитие на българската анимация, която от години рядко е реализирала голям проект.

Друга благородна цел на проект "Златната ябълка" е да спомогне за връщане на талантливите български аниматори обратно в България. Успехът на "Златната ябълка" може привлече инвеститори, да сложи началото и на други анимационни проекти и дългосрочни ангажименти.

Samodivata tina ozvuchavana ot militsa gladnishka

"В момента най-добрият шанс за професионална реализация на завършващите аниматори е да започнат работа в чужбина. Искам да се върна и да работя в България, но за това са нужни подходящи условия и дългосрочни проекти. Искрено се надявам "Златната ябълка" да се реализира, защото това е моят билет за връщане в родината“, казва Теодора Филипова, която освен по "Златната ябълка", работи по големи анимационни проекти в Италия и преподава графични изкуства в Миланския институт по дизайн.

Повече за проекта "Златната ябълка" можете да видите в сайта на сериала, както и на страницата му във "Фейсбук" и на профила в "Туитър".