Петминутният "Денят на кървавите венци" през септември спечели и отличие от фестивала във Варна

Режисьорът Димитър Димитров - Анимитер, спечели с "Денят на кървавите венци" наградата за най-добра анимация от филмовия фестивал "Холивуд уикли" в Лос Анджелис, съобщха от Lunatic.bg. Късометражката по сценарий на Дилян Еленков наскоро получи и приза на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) на 10-ия международен фестивал на анимационното кино във Варна.

Главният герой е художник, превърнал се в камикадзе, но без да осъзнава духовното безсмислие на своите действия, с единствената цел да спечели още един безсмислен ден. Той има потенциала да разбере смисъла, но не може да го направи, защото такъв просто няма.

Авторът споделя, че искал да направи нещо стойностно на телефон, за да покаже, че по този начин, без никакви претенции, без наемане на хора и техника, също може да се прави много сериозен продукт. В интервю пред Lunatik.bg режисьорът, който е ученик на Доньо Донев, разказва и как се е спрял на технологията "рисунка на смартфон":

"Ровил съм се в интернет и къде ли не по фестивали и не намирам нищо подобно, правено някъде някога на телефон - имам предвид анимация, правена изцяло ръчно, кадър по кадър и по класическа технология, а не генерирана от някаква програма.

За съжаление, оказа се, никой не разбира това нещо. Навсякъде обяснявам, че това сигурно е първият филм в света, правен по подобен начин, което е странно, че се случва на мен.

Купих този телефон, защото видях, че ще ми свърши работа, и ето, веднага нарисувах филм на него. Форматът се оказа много подходящ за мен, защото аз обичам да работя скришно, а този начин на работа ми позволява точно това. Вадя го навсякъде и никой не забелязва какво правя, не се притеснявам да работя.

Никой не може да повярва, че правя продукция на телефон. Основно, така печеля и време. Това се случва в офиса, дори пред жена ми и децата. Важно е за един творец да открадне време. Освен ако не е някой бохем, който не се съобразява с времето."