Техният 3D филм Metallica Through the Never пристига по кината и у нас - от 27 септември до 3 октомври на IMAX, после с лимитирани прожекции (4-6 октомври) в останалите киносалони

Главните роли на сцената, разбира се, изпълняват четиримата музиканти: Джеймс Хетфийлд, Кърк Хамет, Ларс Улрих и Робърт Трухильо. Филмът обаче не е само концертен, а има и игрален сюжет около патилата на Дейн ДеХаан (The Place Beyond the Pines, Kill Your Darlings и предстоящият "Невероятният Спайдърмен-2").

Героят му е сценичен работник, който бива пратен да изпълни задача далеч от препълнената концертна зала. Докато групата изпълнява някои от най-емблематичните си песни пред десетки хиляди предани фенове на невиждана досега сцена, създадена специално за филма, Трип трябва да стигне до закъсал камион и да вземе мистериозен пакет, който да занесе до мястото на гига.

На пръв поглед лесната задача обаче се превръща в невъзможно приключение, когато автомобилът му е блъснат от изгубил управление шофьор. Контузен и замаян, Трип се измъква от вана и се озовава в напрегната ситуация между разгневени протестиращи и въоръжени полицаи.

В хаоса разярен маскиран ездач, който безразборно раздава удари на цивилни хора и ченгета, спира погледа си върху младежа. Докато бяга през изоставените, постапокалиптични на вид градски улици, Трип разчита само на себе си, за да се спаси и да успее да достави на групата ценната пратка, без да се превърне в поредната жертва на ездача.

Със пиротехнически ефекти, най-сложно конструираната сцена за концертни изпълнения и дизайн, вдъхновен от провокативната визия на "Металика", 360-градусовото шоу създава опияняващ мозъка и завладяващ слуха образ на разрушението и хаоса, съпътстващи пътуването на Трип. Филмът е заснет на 3D с 24 камери, работещи едновременно.

Сценарият и режисурата са на Нимрод Антал ("Хищници"), а групата, която сме гледали у нас в Пловдив и София, миналата година осъществи едно от 10-те най-печеливши турнета в света с над 86 млн. долара приходи от продадени билети само за 30 концерта.