След успеха на "Хижа на смъртта" (Cabin Fever, 2002) и поредицата "Хостел" Илай Рот се завръща към любимия си жанр с филма, който е по кината от този петък, 17 май

Един от младите майстори на трилъра отново застава на продуцентския стол, но едновременно с това и пред камерата. Рот се появява в няколко от филмите си, но широката публика го помни най-вече като сержанта с бейзболната бухалка Дони Доновиц от "Гадни копилета" на Тарантино.

В "Афтършок" героят му се озовава в Чили - държава, която има всичко, за да задоволи туристите: разкошни пейзажи, секси мадами, яки пичове, чудесно вино и най-дивите купони.

За злополучния американски турист, когото двамата му чилийски авери Ариел (Ариел Леви) и Поло (Никълъс Мартинес) наричат Гринго, екскурзията е истински рай. Единственият му проблем е, че не може да свали нито едно момиче. На Гринго сякаш му потръгва, когато компанията се запознава с три мацки: руския модел Ирина (украинката Наташа Яровенко), неуморната купонджийка Кайли (чилийската актриса и модел Лоренза Изо) и сериозната й сестра Моника (унгарската актриса Андреа Осварт). Трите момичета се съгласяват да придружат Гринго и приятелите му в пътуването им до крайбрежния град Валпарайсо.

Докато новите приятели се забавляват в дискотека, мощно земетресение срива целия град около тях. Някогашният рай за секунди се изпълва със смърт и разруха, ужас и паника. Злополучните герои трябва да се спасяват от мародери, избягали затворници и неизбежните вторични трусове.

Макар филмът да е художествена измислица, в основата му са преживелиците на режисьора Николас Лопес по време на земетресението в Чили на 27 февруари 2010 г. Бедствието, с магнитуд 8,8 по Рихтер, окупира задълго новинарските емисии като шестото най-силно регистрирано земетресение в световната история. В 10-те дни след земетресението са отчетени над 130 вторични трусове, т.нар. афтършок, 13 от които със сила над шест по Рихтер.