Зад новата поредица по комиксите на "Марвъл" стои режисьорът на "Отмъстителите" Джос Уедън, който има опит в тв продукциите със сериала "Бъфи, убийцата на вампири"

Агент Коулсън (Кларк Грег), който се появи в първите два филма за Железния човек и "Тор: Богът на гръмотевиците", но падна убит в "Отмъстителите" (2012), повежда нов екип от секретната международна мироопазваща организация в сериала "Агентите на ЩИТ" / Agents of S.H.I.E.L.D. Задачата им е да разследват всяка новост и странност по света - например паранормални явления по цял свят и хора със свръхчовешки способности, - като закрилят обикновените от необикновените.

В премиерния епизод действието се развива след битката за Ню Йорк, когато съществуването на супергероите и извънземните вече е публично достояние и светът се опитва да проумее новата реалност. Агент Фил Коулсън се завръща в играта и погледът му незабавно е привлечен от тайнствената група "Приливна вълна".



За да наблюдава своя невидим и непознат противник, той събира от няколко световни агенции малка група агенти за Щ.И.Т. (Щаб за интервенция и тактическа защита). Първата им задача като екип е да открият обикновен човек, сдобил се с необикновени сили, които могат да доведат до катастрофални последици...



Коулсън обаче е единственото познато лице - вместо Самюъл Джаксън и Коби Смълдърс от игралния филм, тук се появява Минг На-Уен, играла епизодични роли в сериали ("Докато свят светува", "Двама мъже и половина", "Спешно отделение") и озвучила анимационната героиня на "Дисни" Мулан.

Стартът бе през есента по американската Ей Би Си, а у нас - от 4 февруари 2014 г. по "Фокс", всеки вторник в 21 ч.

Междувременно Отмъстителите продължават самостоятелните си появи - като Капитан Америка в "Завръщането на първият отмъстител" (в кината от 4 април 2014) и Тор в "Светът на мрака" (2013), но първият, който се завърна след "Отмъстителите", е Тони Старк в "Железният човек-3", един от хитовете на 2013 г.