Предупреждение за силни валежи от сняг в Западна България; шофьорите да не тръгват на път без зимна подготовка!

Предупреждение за силни валежи от сняг отправиха метеоролозите за четири области в Западна България. Жълт код в първия ден от седмицата бе обявен за София-град, София-област, Перник и Кюстендил.

Следобяд с понижението на температурите дъждът се очаква да премине в сняг. През нощта и утре прогнозата е валежите да обхванат по-голямата част от страната, информира БНТ.

За вторник, 29 ноември, картата на цялата страна е оцветена в предупредително жълто заради сняг и поледици навсякъде, освен по морето, като в Източна България опасността идва от силния вятър с пориви до 22 м/сек. В София ще вали сняг и ще се образува тънка и неравномерна снежна покривка.

Шофьорите да не тръгват на път без задължителната зимна подготовка, призоваха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по повод очакваните снеговалежи, рязко застудяване и виелици в следващите два дни.

Виж още: Как да подготвим колата си за зимата

За опазване на личната безопасност и безопасността на другите участници в движението е изключително важно е водачите да не предприемат пътувания без зимни гуми, с неизправни акумулатори или без течност за чистачки с добавки против замръзване, напомниха от АПИ.

Необходимо е да се шофира със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да не се предприемат резки маневри, а над мостови съоръжения, където скоростта на движение е традиционно по-ниска, да се преминава с повишено внимание.

Виж още: 18 препоръки за безопасност по пътищата в зимна обстановка

Пътищата и съоръженията от републиканската мрежа се обработват с разтвори на химикали и сол срещу заледяване във всички области на страната, както и с пясък в зависимост от класа на пътя. Възможно е да се налага затваряне на някои пътни участъци за почистването им, като ограниченията остават в сила до разчистване на трасето.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомнят още от АПИ.

Виж още: Експерти искат 2000 лв. глоба за шофьори с летни гуми през зимата

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от безплатното приложение LIMA, сайта www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Източник: БНТ, АПИ