Правителството с нови мерки след безредиците в Харманли; междувременно в Ямбол протестираха срещу бежанците на митинг-концерт (видео)

Започнала е процедурата по доброволно връщане на 50 афганистанци, пристигнали нелегално в страната ни, а други 200 предстои да бъдат върнати след обработка на документите им.

Това стана ясно на работно съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов, на което беше обсъдено изпълнението на плана за действие при възникване на извънредна ситуация вследствие увеличен миграционен натиск по границата ни с Турция, съобщи правителствената пресслужба.

Председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова и оперативните ръководства на МВР, Гранична полиция и службите за сигурност докладваха, че ситуацията в регистрационно-приемателния център в Харманли е нормализирана след предприетите мерки за обезопасяването му и повишаване на капацитета за медицинско обслужване на чужденците.

Виж още: 400 задържани мигранти за безредиците в Харманли

Командированите на място медицински екипи не са констатирали опасни инфекциозни заболявания, но са диагностицирани хронични заболявания, за които е препоръчано лечение. По график върви изграждането и ремонтът на оградата около бежанския лагер, който е с площ 175 дка.

Предприемат се мерки и за настаняване на чужденци в други разпределителни центрове чрез повишаване на капацитета им. Концепцията предвижда реконструкция на центъра на ДАБ в с. Пъстрогор от отворен в затворен тип, като там се пренасочат част от мигрантите, настанени в разпределителния център в Елхово.

Разширява се капацитетът за настаняване и в специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец, където вече са доставени 50 фургона и постелъчно имущество за 400 души.

Разгледани са възможностите бивши гранични застави в района на българо-турската граница също да бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР.

Виж още: "Фронтекс" ни помага да върнем 400 афганистанци в родината им

Междувременно около 3000 души се събраха на митинг-концерт срещу бежанците снощи в Ямбол. Жителите на града застанаха твърдо против в село Бояново да се настаняват мигранти, които нелегално са преминали нашата граница.

Това е най-масовата проява, организирана до момента. Тя е трета поред, като този път се организира и подписка за насрочване на местен референдум с четири въпроса.

Само за една вечер бяха събрани 2300 подписа. За да бъде свикано обществено допитване дали хората в областта са съгласни да бъдат изградени центрове за бежанци, са необходими малко над 6000 гласа.

В случай че събраните гласове са над 12 хил., референдум може да се проведе и бе съгласието на местните парламенти.

Областният управител на Ямбол увери, че на този етап в елховското село Бояново няма необходимост за изграждане на бежански център, съобщи БНТ.

Източник: Правителствена пресслужба, БНТ