Така се нарича документалният филм, който "Нашънъл джеографик ченъл" излъчва по повод кончината му на 5 декември на 95-годишна възраст

Едночасовата документална лента разказва за шеметния възход на Мандела (1918-2013) от политически затворник до обичан президент и емблематична личност

"Животът и наследството на Нелсън Мандела" (довечера в 21 ч., с повторения от 18 ч. на 7 и 14 декември) проследява събитията хронологично: детството му в дома на кралското семейство на народа Тембу, работата му като млад адвокат в Йоханесбург, затворничеството, избирането му за президент и оставянето на трайна следа в обществения и политически живот на страната си.

Сега от британската Ай Ти Ен извадиха от архива си и първото му тв интервю, което той дава като активист на партията Африкански национален конгрес през 1961-ва.

Повече от 60 години Мандела бе пример за непоколебима смелост, решителност и убеденост, вдъхновявайки Южна Африка и целия свят в борбата за равенство. Неговият триумфален път към свободата, след близо три десетилетия зад решетките заради съпротивата му срещу правителството на апартейда, е една от най-забележителните истории на ХХ век, припомнят от "Нашънъл джеографик ченъл".

След месеци на преговори Мандела е освободен в началото на 1990-а и застава начело на  нова епоха на политически и социални промени за нацията. Неговите неуморни усилия му носят Нобелова награда за мир през 1993-та, а година по-късно става първият чернокож президент на Южноафриканската република (ЮАР) - и първия държавен глава на страната, избран след провеждането на свободни избори.

Документалната продукция на Ай Ти Ви "Животът и наследството на Нелсън Мандела" е представена от опитния журналист Марк Остин. Включени са коментари от политици, приятели и съюзници на Мандела: бившият президент на ЮАР Фредерик де Клерк, предишния британски премиер Гордън Браун, архиепископ Дезмънд Туту, както и другаря му от затвора Мак Махарадж.

Идрис Елба на плаката за "Мандела: Дългият път към свободата"

Преди броени дни на екран в САЩ излезе и поредният игрален филм за легендарния борец срещу апартейда. Ролята му в "Мандела: A Long Walk to Freedom" изпълнява нашумелият британец Идрис Елба, а Наоми Харис играе тогавашната му съпруга Уини. Нейната биография пък бе обект на филма "Уини" с Дженифър Хъдсън и Терънс Хауърд в главните роли.

През 2009 г. в президента Мандела се превъплъти и актьорът ветеран Морган Фрийман. В "Несломим" (Invictus) участва и Мат Деймън, а режисьор бе Клинт Ийстуд.