Когато невербалната комуникация издава повече, отколкото трябва

В отношенията между хората са важни не само думите, но и езикът на тялото. Понякога невербалната комуникация издава повече, отколкото бихме искали, пишат колежките от Nie-Jenite.bg

Ето няколко неща, на които да обърнете внимание, за да изглеждате по-уверени и спокойни в работна среда:

Не се свивайте

Ако искате да заявите присъствието си в корпоративния свят, трябва да го направите и с невербални средства. Разположете се с достойнство по време на срещата, разбира се, не с разкрачени крака, но удобно настанени в стола, превърнете бюрото си във ваше царство и бъдете уверени, че това ще направи положително впечатление.

Не кръстосвайте ръце пред тялото

Това е отбранителна позиция, която се асоцира със страх и неувереност. Ако не знаете какво да правите с ръцете си по време на делова среща, просто отпуснете длани върху бюрото или в скута, но без да преплитате пръсти.

Виж още: Как да продаваме успешно с помощта на неврологията?

Нервни тикове

Навиването на кичур коса около пръста, непрестанното наместване на обиците или гердана, нервният смях на неподходящо място, чопленето на ноктите - това са много женски жестове, които обаче издават нервност и несигурност.

По време на среща просто дръжте ръцете си на масата и ги използвайте да подсилите думите, които изричате в момента.

Прекалено много жестикулиране

Няма нищо лошо в това да подчертавате думите си с красноречив жест от време на време, но не бива да размахвате ръце, все едно дирижирате малък оркестър. За да има жестът своята тежест, той трябва да бъде използван на място и на време.

Може да се обърнете леко към човека, на когото говорите, но не бива да загърбвате останалите.

Виж още: Как да говорим пред публика

Ако отразявате огледално жестовете на човека, който говори, показвате, че се съгласявате с гледната му точка и думите му.

Източник: Nie-jenite.bg