Средно за Европа разликата в заплащането е 16,4%

В България жените печелят с 13,5% по-малко от мъжете. Това показват данните от доклад на Евростат за 2013 г., публикуван вчера.

По-равнопоставени в заплащането сме

Това е под средното ниво за Европейския съюз, където разликата в заплащането между мъже и жени е 16,4% в полза на заплатите за силния пол, като в някои северни страни разликата е дори още по-голяма.

Нивата на неравнопоставеност в заплащането за страната ни са идентични с тези в страни като Литва, Латвия, Ирландия и Португалия. Въпреки това се наблюдава леко увеличение в разликата от 2008 г. насам, когато тя е била 12,3%.

Най-сериозни различия във възнагражденията са отбелязани в Естония (29,9%), Австрия (23%), Чехия (22,1%) и Германия (21,6 %). Най-малки са те в Словения, където тя е едва 3,2%, Малта с 5,1% и Полша с 6,4%.

По-малко жени на ключови постове

Друга тревожна тенденция, отбелязана в доклада на "Евростат" е в заемането на ключови позиции, като в ЕС две трети от директорите, администарторите и мениджърите са мъже, докато две трети от работниците в офисите са жени.

Тук България се вмества в средните за Европа проценти, като общо 47% от заетите в страната са жени, а от тях 37% заемат мениджърски постове.

Положителното в доклада е, че неравнопоставеността в заплащането между двата пола има намаляваща тенденция, като през 2008 г. тя е била 17,3%.