Според учените няма начин едно приложение да е полезно и ефективно за всички. Повечето фитнес и здравни тракери не почиват върху наука.

Фитнес тракерите и останалите приложения, свъразни със здравето могат да нанесат повече вреди, отколкото ползи - твърдят учените и сравняват компаниите, които ги предлагат с шарлатаните, продаващи пенкилери от ХІХ в.

Грег Хагър, професор по компютърни науки към Университета Джон Хопкинс казва, че при липсата на дългосрочно проследяване на резултатите и здрава научна основа е невзможно да се докаже, че приложението наистина ще донесе ефекта, за който претендира рекламата му.

Хагър критикува one-size-fits-all приложенията, претендиращи да помагат на всички и дава пример с Fitbit, която кара потребителите да правят 10 хиляди крачки всеки ден.

Според Хагър изискването за десетте хиляди крачки тръгва от остаряло японско изследване твърдящо, че здравните ползи от изгарянето на 2 хил. калории на седмица може да се осигури чрез извървяване на десет хилди крачки дневно. Малко сред това бил изобретен и крачкомер, наречен manpo-kei, което на японски значи мерител на 10 хиляди крачки.

"Това ли е обаче правилният брой крачки за всеки конкретен човек? Кой може да каже? Това е просто цифра, зададена в програмата на приложението.

Днес имаме невероятен брой приложения, сваляни от хора, които може и да не разбират какво точно да правят с тях или в какъв контекст да ги използват - коментира още Хагър. - Представете си сега човек, комуто се казва, че трябва да направи 10 хиляди крачки, но той е физически неспособен за това и по-скоро ще си навреди, ако опита да го направи."

Zdravnite prilozheniya sa mambo dzhambo

Има и други учени, според които тези опасения са малко пресилени.

Проф. Джон Якичич он Университета в Питсбърг, чийто екип миналата година доказа, че фитнес приложенията на практика не помагат да отслабнем, казва: "Трябва да сме внимателни и да не се доверяваме напълно на тези джаджи. Те намират своето място във всекидневнието ни, просто трябва да внимаваме и да не изхврлим бебето с мръсната вода."

Според Саймън Лий, който се занимава с икономика на здравето, по-големият риск при здравните приложения е, че те препоръчват медикаменти като например регулиране на дозата инсулин.
"Тук съществува много голям риск от грешки. Здравните приложения промотират здравословен живот, но са създадени по усреднени параметри, които следва да се прилагат внимателно към всеки индивидуален случай."

Fitnes prilozheniyata sa v detski stadiy

В последно време броят на приложенията на тема здраве се увеличава лавинообразно. Само в App store са налични над 165 хиляди, включително такива, които предлагат мониторинг на кръвното налягане, калкулиране на дозата инсулин за диабетиците и насърчаване на майндфулнес упражнения.
"Много малка част от тези приложения са създадени в традицията на това, което приемаме за базирана върху науката медицина." предупреждава Хагър.

Други специалисти сравняват пазара за подобни приложения с Дивия запад от 60-те години на ХІХ век.

"Всеки вижда влака да минава край него и бърза да се метне, върпеки че не разполага с данни, а само с обещания за бързо забогатяване. Това технологично поле е в детския си стадий и прилича на продавачите на змийско масло от 1860 - казва Стив Флат от Центъра по психологическа терапия в Ливърпул. - Първоначално змийското масло се използвало от китайската медицина като средство против ставни болки и възпаления. А после безсъвестни фалшификатори започнали да го пордават като универсален лек срещу всякакви оплаквания".

Източник: "Гардиан"