Според учени мигрената засяга нежния пол четири пъти по-често и може да бъде сигнал за сърдечни проблеми

Мъже, ако любимата жена ви откаже интимност заради главоболие, не си мислете непременно, че извинението й е фалшиво.

Според учени мигрената засяга нежния пол четири пъти по-често. Причините за нея - и защо жените страдат повече от този вид главоболие, - са общо взето неясни. Две нови научни изследвания, за които пише сп. "Тайм", обаче алармират за необходимостта да се намерят по-ефективни методи за лечението й.

Виж още: Защо мъжете отказват секс

Проучване, поместено тази седмица в "Бритиш медикъл джърнал" (BMJ), е установило, че жените, които получават мигрена, са по-предразположени към сърдечни заболявания като инфаркт - и риск от фатален изход.

Учените са взели под внимание данните за жени на възраст от 25- до 42-годишна възраст, проследени в продължение на 22 години за евентуални сърдечно-съдови усложнения. Около 15% от тях са се оплаквали от мигрена и при тях рискът от сърдечен инцидент бил с 50% по-висок.

Изводът е, че мигрената може да се приеме като рисков фактор за сърдечни заболявания. Макар да не се уточнява как точно главоболието повлиява сърцето, вероятно връзката е генетична, свързана с възпалителни процеси или предизвикана от проблеми с кръвоносните съдове.

Виж още: 7 начина да преборим главоболието без лекарства

Друго проучване, публикувано в сп. "Неврология" (Neurology), се спира на връзката между хормоните и мигрената. По принцип главоболията са по-чести при жените в двата дни преди настъпване на месечния им цикъл.

Макар и не толкова мащабно, с участието на 114 жени с мигрена и 223 без такива оплаквания, изследването продължило 10 години и установило следното: при жените с мигрени често се забелязва по-бързо спадане в нивата на естрогена.

Затова се приема, че по-ниското равнище на хормона отключва мигрената, макар според учените това да не е единственият фактор.

Според ръководителката на екипа д-р Нанет Санторо от медицинския факултет в университета на щата Колорадо при мъжете няма подобни резки разлики в нивата на тестостерон, както при жените с хормоните естрадиол и прогестерон ежемесечно.

Понастоящем лек за мигрената няма, а страдащите от нея често прибягват до болкоуспокояващи и други медикаменти, за да предотвратят навлизане на главоболието в по-сериозна фаза, припомня "Тайм".

Виж още: Не яж при главоболие

Източник: сп. Тайм