Всъщност Средновековието незаслужено се води "най-нехигиеничната" епоха в историята. Истинското подозрение към чистотата идва с Ренесанса и Просвещението

Сред хората битува мнението, че през Средновековието не са се къпели и дори през лятото не са се миели в реки и водоеми.

Истината е, че в "тъмното Средновековие" хората са спазвали поне елементарна хигиена и в градовете е можело да се посети обществена баня, въпреки подозренията на благочестивото християнство към всичко, свързано с телесното.

Хората истински са престанали да се грижат за личната си хигиена в епохата на Възраждането и Просвещението.

Гигиена средневековой Европы. | Фото: menstois.ru.

"Съд за отровителство" и черни меси - на какво е била готова маркиза дьо Монтеспан за любовта на краля на Франция?

Маркиза де Монтеспан | Фото: myhistori.ru

За любовния апетит на краля Слънце Луи ХІV се носят легенди. За благоволението му се борели най-красивите и изявени жени на Франция и не се спирали пред нищо, отстранявайки безжалостно съперничките си.

Маркиза дьо Монтеспан влиза в историята не само като една от по-постоянните кралски фаворитки, родила на Луи 7 деца, но и като безпощадна престъпница, която не се притеснявала да използва грозни методи, за да постигне целите си.

Накрая тя дори била осъдена от трибунал за отровителство и създаване на лична гвардия от "живи мъртви", които й служели вярно.

Невероятната история за спящата красавица, която лежала 73 години на дъното на езеро

Bugatti Type 22 Brescia Roadster. | Фото: newatlas.com.

Както казва класикът Остап Бендер, днес колата не е лукс, а необходимост. Има обаче и такива шедьоври, които правят притежателите си горди. Такъв се оказва и този рядък модел на "Бугати", който бил реставриран, след като прекарал над половин век на дъното на езеро.

Оръжие на дуела: наденички

Самые оригинальные дуэли. | Фото: s222.photobucket.com.

Дълги години споровете между истинските мъже са се решавали просто: чрез дуел. Имало е време, когато за оръжие на единоборството са се предпочитали шпаги или мускети, или револвери. Но има и оригинални избори като стикове за билярд, а също - надяждане с наденички.

Фрейлините на руската императрица: живот в златна клетка

Фрейлины российского королевского двора.

Да си придворна дама в царска Русия е минавало за голяма чест. Родителите мечтаели дъщерите им да бъдат избрани за придружителки на императорското семейство. Животът им изглеждал лек: лукс, разкош, балове, приеми...

На практика не всичко е било така безоблачно. Фрейлините са били на 24-часово разположение на господарката си седем дни в седмицата. Вместо да си позволят личен живот, те трябвало да изпълняват всичките й капризи, да я развличат и да търпят лошите й настроения.

Поведението им пък се е определяло от строг код и регламент, а задължителното присъствие на всички балове, празненства и церемонии години, че и десетилетия наред, изтощавали горките прислужнички на короната.

Утопия: страната, в която храната сама влиза в устата

Лень – не только человеческая слабость. | Фото: qobiz.ru.

Оказва се, че мечтите за безделен живот, при който не ти се налага да работиш, а само да лежиш и храната сама да влиза в устата ти, далеч не са от вчера. Още през Средновековието хората са мечтаели за подобни идилии, без значение дали са били заможни или обикновени. А от снимката става ясно, че мързелът е привична черта не само на хората.