Шансовете едно дете да се роди момче или момиче не са точно 50 на 50. Редица фактори влияят при определянето на пола, още преди зачеването

В хода на историята двойките са пробвали какви ли не методи, за да повлияят на зачеването на момче или момиче. Още от  Средновековието та до днес са запазени какви ли не екстравагантни рецепти за зачеване на мъжки наследник.

По-рационалните от нас пък са убедени, че всяко зачатие е като хвърляне на монета: има еднакви шансове детето да се роди както момче, така и момиче. Въпрос на вероятност, която трудно може да се предвиди.

Днес знаем, че основният фактор, който влияе върху пола на потомството, е генетичното предразположение - мъжете с повече сестри по-вероятно ще имат момичета, а онези с повече братя по-вероятно ще имат момчета.

Оказва се обаче, че ако сте милионер шансът ви да имате момчета нараства. Защо?

Съотношението момчета към момичета никога не е чисто 50 на 50. В световен план на всеки 100 момичета се падат 109 момчета. Обяснява се с факта, че мъжете имат по-слаба имунна система, по-висок холестерол, повече сърдечни проблеми, по-податливи са на болести като диабет и рак. 2/3 от жертвите на убийства са мъже, също и 3/4 от смъртните случаи при пътни произшествия. Мъжете са три пъти по-склонни към самоубийство.

Ilon mask daryava solarni sistemi v yaponiya 2011 g

Милиардерът Илон Мъск е баща на шестима синове

Относителната диспропорция в зачеването на момчета и момичета от години занимава учените. Чарлз Дарвин й е посветил редица изследвания, завършвайки със следната рекапитулация: "Сега разбирам, че проблемът е толкова заплетен, че е по-безопасно да оставим решението му на бъдещето."

И така: защо вероятността за един от двата пола е 50 на 50, но не точно?

През 1972 г. с проблема се заема проф. Робърт Тривърс и заедно с колегата си Дан Уилард изковават прочутата теория в еволюционната биология, наречена "хипотезата Тривърс-Уилард".

И така: нека приемем, че можете да избирате пола на децата си - условието е да оставиш колкото може повече наследници. Трябва да направите хазартен залог. Ако децата ви са от мъжки пол, по-вероятно е да станат милиардери или президент на САЩ (или и двете) и да могат да избират сред много момичета.

Научно доказано е, че високият социален статут привлича женските индивиди. Фертилните жени предпочитат доминиращи мъже, а онези, които са успели да спечелят пари или влияние, са склонни да се женят по-млади, по-често, а и да имат повече извънбрачни връзки. Т..е., ако синът ви е успешен, това ще е голяма еволюционна победа за фамилията ви.  Ако не е, може да му е трудно изобщо да си намери партньорка.

Dzhordzh bush mladshi v pregradkata na roditelite si

Джордж Буш-младши в прегръдките на майка си и баща си, 41-вия президент на САЩ Буш-старши, който има общо четирима сина и две дъщери

"Тъй като жените са склонни да се целят по-високо в социално-икономическата скала, ако сте мъж на дъното на въпросната скала, за вас ще е трудно изобщо да намерите за кого да се ожените - обяснява Тривърс. - Жените тази ожесточена консуренция не ги засяга; те имат по-високи шансове да си намерят партньор и да произведат потомство даже и да не родят нито едно момче."

Звучи сексистки, но според Тривърс това се дължи на факта, че жените са по-избирателни, когато търсят партньор, докато мъжете предпочитат просто да правят секс и после да оставят грижата за потомството на майките.

Ето и малко статистика: най-плодовитата майка в историята е безименната първа съпруга на руски селянин, живяла между 1707 и 1782. Според запазени документи

тя е дала живот на 69 деца,

което е нищо в сравнение с митичния основател на Монголската империя Чингис хан, комуто се приписва бащинство на внушително количество деца: между 1000 и 2000. Потомството му днес се изчислява на около 16 млн. прапра...правнуци. При това той не е бил единствен - скорошни ДНК анализи сочат, че в историята е имало поне десетина мъже, оставили подобно на Чингис хан човеконаследство.

Статуята на Чингис хан при мавзолея му в днешен Китай, снимка: Fanghong / Уикипедия

В животинското царство при елените, китовете, горилите диспропорциите са дори по-високи. Успешните мъжкари имат хареми, наброяващи стотици женски, докато по-калпавите и слабите мъжки може и никога да не се възпроизведат.

Съществува и въпросът с ресурсите. Момчетата по правило са по-едри, съответно имат нужда от повече храна, а в различните общества и култури и нужда от по-високо образование и пари. За да създадат способен и доминиращ мъжкар, родителите трябва да направят по-голяма инвестиция.

Предвид тези фактори Тривърс предполага, че при благоприятни условия като родители с висок статус и изобилие от храна съществува еволюционен смисъл да се произведат повече момчета. А при неблагоприятни условия - естественият отбор да даде предимство на двойките, произвеждащи повече момичета, тъй като жените не участват в свирепата надпревара за ресурси. Даже да не са особено привлекателни или социално успешни, за жените е по-вероятно да имат поне едно дете.

"По онова време (края на 70-те години на ХХ век) се шегувах, че това е перфектната теория, тъй като ще са нужни поне 20 години да я опровергаят. Но всъщност след 11 години тя бе потвърдена", казва Тривърс.

Окъпани в злато: Дейвид Бекъм, един от най-скъпоплатените спортисти, с двама от общо тримата си синове на спортните награди Kids' Choice, 2014 г. (снимка: Getty Images / Nickelodeon (Business Wire). С момиче футболистът и съпругата му Виктория се сдобиха чак на четвъртия опит

Как става това?

През 80-те учените вече са установили, че при доминиращите елени самци вероятността да имат мъжки еленчета е 60%. Как стоят нещата при хората? Историята предлага огромна база данни за изучаване.

През 1958 г. китайската комунистическа партия излиза с мегаломанския проект за Гигантския скок - който трябва да превъне изостаналата, аграрна икономика на Китай в развита индустриална сила. За целта населението е принудено да изостави нивите си и да осигури прираст на стоманодобива с 30%. Нивите се превръщат в импровизирани топилни за метал, където потъва всичко - от нощно гърне до трактор, с цел достигане до набелязания прираст. Селскостопанският добив спада драстично.

Резултатът е най-големият глад в съвременната история на човечеството, при който за пет години умират 45 млн. души.
Освен горчив пример, това осигурява на учените стабилна база данни и те се заемат да сравняват прираста по пол - като изследват какви деца са родили жените, които са били засегнати от глада  в сравнение с онези, които не са страдали от недостиг на храна.

Резултатите са тревожни. Въпреки че самите деца не са изпитвали глад, родените в засегнатите от недоимъка региони са по-ниско образовани, по-често безработни, зависими и живеещи в по-малки домове. Жените са се омъжвали по-късно, а мъжете са били късметлии изобщо да си намерят партньорка. Също така, родените от гладували майки много по-често са момичета, като ефектът се запазва и при следващото поколение, в което също преобладават момичетата.

И така неблагоприятните условия като глад, война, тютюнопушене, климатични промени и лоши жизнени условия водят до раждане на повече момичета. На противоположния край са жените с доминираща персоналност, богата на нутриенти диета, омъжени за американски президент или поне за милиардер - това увеличава шансовете за момче на 65%.

Според Кийт Бауър, еколог от университета в Мемфис, съществуват ясни причини балансът никога да не залита прекалено в едната или другата посока:

"Синовете имат нужда от повече храна, така че устойчивото създаване на повече момчета води до по-състезателна среда. Ако всички родители имат момчета в благоприятните условия за живот, когато тези момчета пораснат, ще трябва да се бият за ресурси, територия и партньорка. Междувременно онези, които имат предпазположение да произвеждат момичета, ще си осигурят предимство. И така моментите на превес на единият пол се компенсират от превес на другия и се спазва общия баланс", заключава Бауърс.

И тук Китай дава широка база данни на учените. Там политиката за едно дете води до рекордно висок брой абортирани момиченца, а мнозинството деца, родени между 1980 и 2000, са момчета.

Виж още: Защо всъщност Китай спира политиката "Едно дете"?

Все пак политиката за едно дете прави известни изключения: за хора, живеещи в обезлюдени планински райони или родители, които са едно дете - и тогава броят на първородните момичета нараства значително.

Това може да се дължи на факта, че родителите са по-склонни да оставят женския плод, ако става въпрос за първо раждане. Вече с втората бременност се проявяват предпочитанията и при свръхпродукция на момчета вероятността отново да се зачене момиче нараства.

За съжаление тази намеса в естествения баланс между половете в Китай няма да се навакса скоро. През 2015 г. броят на китайските мъже надвишава с 60 млн. броя на жените. През 2030 г. един на всеки четирима китайци няма да може да се ожени.

А подобна диспропорция води след себе си тревожна статистика: завишени нива на криминална активност, организирана престъпност и домашно насилие. Част от наблюдателите дори допускат, че огромният брой фрустрирани ергени може да се насочи към армията, с потенциал за разпалване на мащабни международни конфликти.

Какво означава всичко това в личен план? Оставете всички онези диети, богати на въглехидрати или протеини, спрете да въртите леглото на северозапад или на югоизток и да следите лунния цикъл: вероятността да имате момче е грубо пресметнато 50 на 50.

Източник: Би Би Си