Въпреки това за изборите сега с най-голяма подкрепа се ползва Цецка Цачева, следвана от ген. Румен Радев, които са най-вероятните участници в балотажа

Мъж или жена искат българите за президент. Оказва се, че по-голямата част от хората у нас предпочитат държавният глава да е мъж. Това показва проучването на Центъра за анализи и маркетинг. 

Проучването на Центъра за анализи и маркетинг показва, че 55,2% искат мъж президент, докато твърдото желание жена да застане начело на държавата са изявили 22%. Проучването е част от собствената изследователска програма на Центъра и е направено в периода 15-22 октомври сред 1009 души.

Чисто електорално обаче за президентските избори към момента Цецка Цачева се радва на най-голяма подкрепа, като за нея биха гласували 21,7 от всички анкетирани, като това би се трасформирало в 32% от хората, които вероятно ще излязат да гласуват на 6 ноември. За ген. Румен Радев пък подкрепа заявяват 14,8% от всички, което се очаква да се превърне в около 22% от реално гласувалите.

Красимир Каракачанов би получил 6,4% от всички и 9,1% от вероятните гласували, Ивайло Калфин - 4,9% от всички и 6,3% от вероятните гласували, Трайчо Трайков - 4,5% от всички и 5,6% от вероятните гласували.

По надолу се нареждат Веселин Марешки 4,2% от всички и 5,3% от вероятните гласували, Татяна Дончева - 3,3% от всички и 4,5% от вероятните гласували, Пламен Орешарски - 1,2% от всички и 2,8% от вероятните гласували. 

47,8% от избирателите категорично ще отидат до урните и знаят за кого ще гласуват. 25% се колебаят кого точно да подкрепят, а 13,4% се колебаят дали изобщо да гласуват. Само 11,2% от анкетираните твърдо заявяват, че няма да гласуват. 

74% от анкетираните знаят, че на тези избори гласуването е задължително, а 57,1% са наясно какви са последниците от негласуването. На практика обаче от почти 7 млн. души с право на глас се очкава пред урните да застанат около 3,4-3,5 млн. души. 

52,3% искат държавният глава да е политик с доказан опит, а 32,7 % искат ново лице, неопетнено с политиката. Във външнополитически план 45,4% искат следващият президент да е с евроатлантически възгледи, докато 22,9% смятат, че трябва да е с проруска ориентация.

На втория тур се очаква битката Цачева-Радев, като за кандидата на ГЕРБ биха гласували 43%, а за опонента ѝ – 41 %. Ефектът от първия дебат между двамата е такъв, че сред гледалите дебата генералът се е справил по-добре - 48%. Според 34% Цецка Цачева е била по-убедителна. За негледалите тя е по-убедителна - 42%, а 37% от негледалине по-скоро биха се доверили на ген. Радев.

От институциите в страната с най-голямо неодобрение са Народното събрание и съдът, съответно - 76,5% и 74,1%.

Според данните предсрочните избори не са лош вариант, защото ще влязат пет партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, НФСБ-ВМРО, РБ. Останалите отиват под 2%. В момента в 43-ия парламент са представени осем политически сили.

Източник: Би Ти Ви