Над 1 млрд. души на планетата я познават.

"Блаженство" (Bliss) е най-популярната снимка в света, която се появява като тапет по подразбиране на Windows XP в продължение на години. 

Снимката се смята за неотменим инструмент на марката XP, символ на компанията. Изборът й с природен пейзаж е гениален маркетинг ход, според Adweek, наред с включването на мелодията при стартирането на операционната система, пише Мениджър Нюз

Мнозина през годините коментираха, че илюстрацията показва поле, което се намира някъде в Нова Зеландия, в Ирландия или в щата Вашингтон. Стотици хиляди мислеха, че тя е вид изкуствено изображение, направено с Photoshop.

Вижте още: Windows XP се пенсионира

Снимката е дело на американския фотограф Чарлз О’Риър. Той я заснема през 1996 г., докато пътува по магистрала в Калифорния, разположена северно от Сан Франциско. Прави я с фотоапарат с лента, след което я продава на Майкрософт за добра сума и те я обработват дигитално, засилвайки цветовете. О’Риър е професионален фотограф, работил за американското сп. "Нашънъл джеографик".

Макар че е приятен за гледане, показва зеленото поле, синьо небе с бели облаци, кадърът се превръща в маркетинг инструмент и емблема на компанията, защото не може да бъде избегнат след инсталацията на XP.