Ако коварният вирус засегнe Кот д'Ивоар и Гана, това сериозно може да навреди на какаовата индустрия

Освен опасност за човешкото здраве и живот, еболата може да представлява и сериозен риск за икономиката. Смъртоносната болест може да се отрази на търговията с някои суровини, като какаото, пише CNBC.

Заради вируса на пазарите се наблюдава скок в цената на какаовите зърна с над 18%, като тенденцията е поскъпването да продължи.

Около 70% от произведеното какао в световен мащаб се отглежда в Западна Африка, където е и огнището на заразата. Въпреки че в големите производители на какао - Гана и Кот д'Ивоар засега няма регистрирани случаи не ебола, в съседните им страни - Либерия, Гвинея и Сиера Леоне има огнища на болестта и евентуално разпространение на болестта в региона би могло да има сериозни последствия върху търговията.

Виж още: Паниката от ебола в Македония се оказа излишна

За момента са взети мерки това да не се случва подобно нещо, но въпреки това карантината по границата на Кот-д'Ивоар води до намаляване на производството със 75 000 тона.

Междувременно министрите на здравеопазването на страните от Европейския съюз ще обсъдят мерките срещу разпространението на вируса ебола. Предвижда се въвеждането на задължително сканиране на пътниците по европейските летища.

Виж още: Най-лошият сценарий - над милион заразени от ебола до януари

Още преди дни съветът за сигурност на ООН предупреди, че светът засега не успява да реагира адекватно на разрастващата се криза и смъртоносна болест е заплаха за международния мир и сигурност.