Не е ясно още за кога се отлага повишаването в цената на електроенергията

В сряда депутатите викат председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов за изслушване в парламента. Веднага след това е предвидено гласуване на законодателни промени, които отложат поскъпването на тока за след няколко месеца. Това стана ясно след среща между всички парламентарни сили и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Не е ясно още обаче за кога се отлага поскъпването, дали ще се промени ли методът за ценообразуване и в крайна сметка ще се стигне ли до успокояване на страстите в сектора.

Закони ще отлагат скока в цената на тока

"Всички власти макар и независими трябва да работят в синхрон за да може да се постигне най-добрият резултат и мисля, че вървим в правилната посока", заяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

По думите му законовите промени ще позволят да бъде отложено във времето влизането в сила на ценовия модел. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че цената на тока зависи изцяло от КЕВР.

"Нека да видим какво ще реши комисията, създадена точно с тази цел - да наблюдава Комисията за дейността на КЕВР. Това решение ще излезе от комисията, след това ще има изслушване на комисарите, така че много неща ще станат ясни тогава", каза тя.

Бизнесът отговаря с протести

Виж още: "Енерго-Про" съди България за милиони

Бизнесът заплашиха с протести срещу планираното от КЕВР поскъпване на тока, които по техни думи ще се усетят по електропреносната мрежа чак до Германия. Още миналата седмица работодателските организации обявиха, че на 26 юни, петък, започват протест срещу поскъпването на тока за стопанските потребители от 1 юли с масово спиране на производствата за един час.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България обясниха, че в петък, от 11 ч., планират изключване на енергийни мощности в предприятията. Ако всички, които са потвърдили, че ще го направят, действително го направят едновременно, това ще се усети като удар и проблем за мрежата до Германия, обясниха още от бизнеса.

Източник: "Дарик", Агенция "Фокус"