Какво правите, за да сте здрави, във форма, да живеете дълго?

Тайната на здравословния живот се крие в малките неща: чаша вода сутрин, повече физическа активност, оптимистично гледане на живота – това са само няколко прости начина да подобрите начина си на живот. Малките промени водят до големи резултати!

1. Пийте чаша вода сутрин
Първото ви нещо, което трябва да направите след като се събудите сутрин е да изпиете чаша вода със стайна температура. Водата помага да се пречистим, ускорява метаболизма и спомага за освобождаване на токсините. Някои хора даже твърдят, че помага за сваляне на килограми.

2. Наспивайте се
Липсата на сън и недоспиването ви кара да се чувствате уморени и раздразнителни, пречи ви на концентрацията. Липсата на сън вреди на физическото ви здраве (най-вече сърцето). Някои изследвания показват, че 8 часа сън за 24 часов период е необходимото време за възрастните. Но хората се различават. За някои 6 часа са достатъчни, за други – 10 часа. Ако ви се преспива следобед между 16:00 и 18:00 ч. значи не си почивате достатъчно.

3. Разтегнете се сутрин
Вместо да дремете сутрин можете да оползотворите времето си по-подходящо.Разтегнете гърба, краката, врата. Това ще събуди тялото ви от сън. Протягането сутрин увеличава притока на кръв в мускулите и им осигурява повече кислород, което ги подготвя за новия ден.

Вижте още: Осем храни за лечение на рак

4. Заменете нездравословната храна
Чипс, солени ядки, сладки, бисквити и други вкусни лакомства със сигурност не се отразяват здравословно на тялото ви. Те съдържат много мазнини, сол, захар. Вместо тях изберете сурови ядки, свежи плодове, които са богати на витамини и минерали.

5. Закусвайте
Закуската е най-важното хранене през деня, особено за хората, борещи се да отслабнат. Ако я пропуснете огладнявате много преди обяд и ще започнете да се тъпчете с нездравословни храни, богати на мазнини, сол и захар и бедни на витамини. Проучване на Американската кардиологична асоциация показва, че закусващите хора са по-защитени от болести и диабет, отколкото от хората, които не закусват. Достатъчно е просто да станете 15 минути по-рано сутрин, да си приготвите например омлет със зеленчуци, плодова салата с мляко, овесени ядки.

6. Разхождайте се
Всички знаем плюсовете на физическата активност, но повечето от нас нямат необходимото време през деня за упражнения. В такъв случай използвайте стълбите в офиса вместо асансьора, разходете се с приятели, разходете кучето си малко по-дълго от обикновено – използвайте всяка възможност да се движите повече. Учени твърдят, че на седмица трябва да вървим по 19 км. или между 125 и 200 минути, за подобрим здравето на сърцето си.

Вижте още: За да сте в перфектна форма

7. Социализирайте се
Твърди се, че самотните хора са по-склонни да се разболяват и да умират млади. Хората, които нямат приятели са по-стресирани, депресирани и често се залежават. Експерти казват, че от това каква е социалната обвързаност на човек е един от начини за прогнозиране на неговото здраве и независимост в по-късни години.

8. Изучете списъка със съставките на любимите ви продукти
Списъкът със съставките на продуктите е много важно нещо и ви дава ясна представа дали храната, която консумирате е здравословна или вредна. Има стотици, може би хиляди вредни за здравето съставки в продуктите, продаващи се по магазините и за това е много важно да ги запомните, да ги поставите в черен списък. За щастие има много информация в интернет. За това разгледайте внимателно етикетите на любимите ви храни, козметика и други продукти следващия път когато отидете да пазарувате. Вредните съставки често водят до болести, алергични реакции и дори може да образуват рак.

9. Нови дейности
Захванете се с нови активности. Въвлечете в тях цялото семейството и приятелите. Можем да ви предложим да се захванете с туризъм, групови спортове, ски или каране на колело и т.н. Намерете си хоби. Това ще ви достави удоволствие и със сигурност ще намали стреса от ежедневието. Новите действия ще ви запознаят с други хора, сред които може да откриете нови приятели. Наслаждавайте се на новото си хоби и помнете – щастливите хора живеят по-дълго.

Вижте още: Топ 10 на най-вредните храни в света

10. Обичайте живота си!
Отпуснете се! Не се нервирайте и вбесявайте за тривиални неща. Не бъдете твърде сериозни. Усмихвайте се и обичайте другите и винаги гледайте от светлата страна на живота!

Източник: BoredPanda