Популациите на около 3000 животински видове в дивата природа са намалели с над 50% през последните няколко десетилетия

В периода от 1970 до 2010 г. разпространението на риби, птици, бозайници, земноводни и влечуги е намаляло с 52% - далеч по-бързо от очакваното, показва проучване на природозащитната организация "Световен фонд за дивата природа" (WWF) в навечерието на Международния ден за защита на животните, който се отбелязва на 4 октомври. 

Най-тежко е положението при сладководните обитатели, чиито популации са намалели с 76%,
докато при морските и сухоземните видове спадът е от по 39%. 

"Световният фонд за дивата природа" публикува доклада "Живата планета" на всеки две години. Преди две години същият доклад изчисли намаляването на популациите на животинските видове на 28%.

Виж още: Озоновият слой бавно се възстановява

Човешката дейност

WWF в голяма степен вини човешкото вмешателство в природата за наблюдавания драстичен спад. 

Ловът, риболовът и влошаването на естествените местообитания са посочени като главни заплахи за дивите животни по света. 

Освен човешката експлоатация на околната среда, изчезването на животните е предизвикано и от глобалното затопляне, замърсяването и болестите, показва десетият доклад на "Световния фонд за дивата природа".

Виж още: Топенето на ледовете в Антарктика е необратимо

Все още има надежда

Марко Ламберти, директор на WWF, коментира: Оцеляването на много хора зависи непосредствено от природните ресурси, в повечето случаи става дума за най-бедните общности на планетата.

Все още има надежда, казва Кен Норис, научен директор на Лондонската зоологическа общност. По думите му опазването на природата изисква съсредоточени действия, политическа воля и подкрепа от бизнеса. 

Виж още: "Гринпийс" ни призовава да спасим пчелите