По този начин всички съобщения, които се пращат през чат приложението могат да бъдат видени само от потребителите в конкретния чат

Чат приложението WhatsApp въведе система за пълно криптиране на данните на потребителите. Нововъведението, достъпно в новата версия на приложението, важи за цялата комуникация, която се използва в WhatsApp - текстове, изображения, файлове, видео и гласови съобщения, съобщават от компанията.

Идеята е проста: когато ви изпратят съобщение, единственият човек, който може да го прочете е лицето или груповия чат, до което вие сте изпратили съобщението. Никой друг не може да го види. Нито киберпрестъпниците, нито хакерите. 

Криптирането от край до край подпомага личната комуникация чрез WhatsApp - нещо като разговор лице в лице.

Без възможност за изпълнение на съдебни нареждания за предоставяне на информация

Пълното криптиране има и друго важно последствие. WhatsApp на практика няма да може да изпълнява съдебни заповеди за предоставяне на информация за потребителите си. 

Служителите на компанията няма да имат никакъв достъп до каквито и да е данни за потребителите освен тези, които самите хора са избрали да са публични.

"За WhatsApp винаги е приоритет вашите данни и комуникация да са толкова сигурни, колкото е възможно. И днес, ние сме горди да обявим, че сме завършили технологичното развитие, което прави WhatsApp лидер в защитата на вашата лична комуникация," коментират от компанията.

Съвсем наскоро Бразилските власти арестуваха вицепрезидента на "Фейсбук" за Латинска Америка Диего Дзодан, защото отказа да предостави на съда информация за потребители именно на приложението WhatsApp. 

"Епъл" срещу ФБР

Темата с криптирането на данните стана изключително популярна покрай случая, в който ФБР изиска сътрудничеството на "Епъл" за създаване на "ключ", който да отвори iPhone, бил притежание на терорист. От компанията отказаха да съдействат и ФБР започна дело срещу тях, което в крайна сметка не бе доведено до край, тъй като службата за сигурност успя да разбие преградите за достъп до информацията в телефона, без помощта на "Епъл".

Целият случай предизвика сериозен дебат по темата дали трябва правителствата да имат достъп до подобни "ключове" и дали това няма да застраши сериозно свободата на лично пространство.

Източник: "Гардиън"