Липсата на квалифициран персонал става все по-остра

Липса на квалифицирана работна ръка на пазара е големият проблем на бизнеса не само у нас, но и в ЕС като цяло. Всяка втора фирма не може да намери подходящи служители. Въпреки безработицата работодателите трудно откриват подходящите кадри, показва последният преглед на Европейската комисия за заетостта и социалната политика, съобщава Нова телевизия.

40% от компаниите в Европа са затруднени в намирането на подходящите служители. Данните са категорични - малко са страните, в които такъв проблем няма.

Само в Испания, Кипър, Гърция и Хърватия под 25% от компаниите изпитват трудности да открият желаните специалисти. А най-тежка е ситуацията в балтийските държави - в Естония например почти 70% от фирмите удрят на камък.

Виж още: Сериозен недостиг на работна ръка в Централна и Източна Европа​

Проблемът е още по-голям за бизнеса Откриването на точния кадър се оказва спирачка в развитието на повече от половината фирми у нас.

"Проблемът тръгва от развитието на технологиите - и много трудно може да се догони дигиталната ера - както от служителите, така и от работодателите", заяви Надя Василева - изпълнителен директор на компания за подбор на персонал пред телевизията.

Затова и Брюксел съветва правителствата да насърчават предприемачеството и иновациите. Както и бързото въвличане на работници от други държави в чужди пазари на труда. 

Виж още: 10 професии, в които България няма достатъчно кадри​

В момента едва 4% от гражданите на ЕС живеят в друга държава от общността.

Източник: Нова телевизия