Хотелите по Южното Черноморие са престанали да записват летовници, тъй като вече са резервирани изцяло

Бежанската криза в Гърция оказва влияние върху избора ни за почивка. Всеки пети български турист (близо 100 хил. души) би пренебрегнал Гърция в плановете си за почивка, вместо Гърция това лято. Това сочи прогнозата на Института за анализи и прогнози в туризма, представена от директора Румен Драганоя.

Той поясни, че струпването на бежанци в курортната част на Северна Гърция оказва негативно влияние. Сега Гърция е непредсказуема дестинация както по отношение на затварянето на границата през зимата, така и по отношение на това, което ще се случи през лятото, пише в. "Труд".

Нашествието на мигранти в южната ни съседка обаче няма да разколебае близо 400 хил. българи да отидат на почивка в Гърция.

Междувременно стана ясно, че хотели по Южното Черноморие са спрели записвания за туристи през лятото, за да не се получат дублажи. Причината е, че отсега били резервирани и не могат да поемат повече летовници. Заради отлива на туристи от Египет, Тунис и Турция, България се очертава хитова дестинация в международния туризъм.

Виж още: Ройтерс: Българските курорти печелят туристите със сигурност​

Според председателя на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова вече има случаи на отказани записвания за определени периоди от време.

"За някои хотели резервациите са спрени отсега за средата на юни, целия юли и август. Системата е компютъризирана и като се напълни базата, се включва stopsale", обяснява още Иванова.

Виж още: 250 евро глоба за припаднали от алкохол туристи на Слънчев бряг​

Източник: в. "Труд"