Червените не са доволни от коалиционното споразумение, изготвено от АБВ, тъй като в него двете формации се поставяли като равностойни

Решихме да не продължаваме преговорите с АБВ за обща коалиция за президентските избори. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде агенция "Фокус".

Двете формации се сближила силно, след като и БСП, и АБВ харесаха генерал Румен Радев за кандидат-президент. На това сближаване обаче беше сложен край, като причина за това, по думите на Нинова, е предложеното от АБВ коалиционно споразумение: 

Не приемаме, че сме равнопоставени партии, че кандидатът за президент е равноотдалечен, каза лидерът на БСП и посочи, че ген. Румен Радев е кандидат на БСП.

Виж още: Ген. Радев - ключът към лявото обединение за изборите?

Няма да се превръщам в Бойко Борисов и да позволя да ми се извиват ръцете, заяви Нинова и добави, че предложението им е било тази коалиция да се оглавява от БСП, добави тя.

От БСП са ядосани, че много условия се поставяли от АБВ и на твърдението, че двете формации не били равнопоставени.

Генерал Радев ще бъде издигнат от червената партия, подкрепена от широка коалиция. В четвъртък той ще представи програмата си в читалището в ж.к. Младост пред разузнавачи и патриотични организации. Срещата ще е в 18.30 часа.

Нинова заяви още, че засега генерал Радев имал широка обществена подкрепа, а ако искат, АБВ можели да се включат в този формат.

Виж още: Дончева: БСП "продаде" изборите на ГЕРБ

Визията за бъдеща лява коалицията действително е голяма пропаст между двете формации. Досега БСП винаги са виждали лявото много малки спътници, въртящи се около голямата БСП. Още преди да напусне социалистите пък Георги Първанов създаде АБВ като движение, обединяващо левите, в което идеята му беше БСП да играе само частична роля, без да бъде в центъра. 

Източник: Агенция "Фокус"