Съботното предаване на Петър Волгин по БНР беше свалено от ефир, а водещият влезе в словесна престрелка с шефа на СЕМ Георги Лозанов

В "Деконструкция" липсва плурализъм при представянето на различните гледни точки и идеи, липсва обективност и се налага цензура, а водещият на предаването системно нарушава разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, като допуска в предаването едностранчиво предаване на фактите.

Това е мнението на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов, споделено в сутрешния блок на БНРhttp://www.bnr.bg, след като в началото на седмицата управителният съвет на държавното радио свали от ефир съботното предаване "Деконструкция" с водещ Петър Волгин.

Лозанов нарече Волгин "най-глезения журналист в обществените медии", защото въпреки многобройните нарушения е запазил ефира си. В предаването присъства трайно само една гледна точка - мнението на г-н Волгин и на тези, които го споделят, обясни председателят на СЕМ:

"Мотивите са отдавна известни. Няма никакво съмнение. Г-н Волгин е най-устойчивият нарушител в сферата на обществените медии години наред. Спорът е ясен - той изразява своето мнение, но като водещ трябва да дава достъп и на други гледни точки… Ако ще да е критика на марсианците, ако има друга гледна точка, тя трябва да се чуе в ефира."

Лозанов напомни, че са водени разговори и са правени "какви ли не комбинации", за да се запази предаването, като се осигурят повече гледни точки. Това е тежко и дългогодишно нарушение, категоричен беше медийният експерт.

Допреди няколко месеца, именно с цел балансиране на гледните точки, преди или след "Деконструкция" вървеше друго коментарно предаване, "Конструкция" с водещ Калин Манолов.

Петър Волгин, който е водещ и на други предавания по БНР като обедното "12 плюс три", от своя страна окачестви спирането на "Деконструкция" като "отдавнашна мечта на Георги Лозанов". Критикуваме цялата възможна власт, обясни той и поздрави Лозанов "за трийсетте сребърника", които по думите му е взел с това решение:

"Екипът на "Деконструкция" винаги е критикувал властта, управляващите, които и да са те. Критикували сме президента Росен Плевнелиев и неправителствени организации, които много биха искали да бъдат ментори на българското общество. Критикували сме и чужди НПО, включително такава влиятелна организация като "Америка за България" и медиите, които се финансират от нея…

Актът е срещу предаване, което беше посветено на терористичните атаки в Париж. Какъв плурализъм може да има в подобно предаване? Може би трябваше да поканя някой от "Ислямска държава"?...

Господарите на г-н Лозанов го викат на килимчето и му заповядват да свали това предаване, защото то нарушава комфорта на управляващите. Ръководството на БНР просто сваля предаването, защото хората там трябва да си запазят постовете."

Според Петър Волгин БНР е трябвало да обжалва акта на СЕМ.

Източник: BNR.bg