Цената - по 35 стотинки за килограм - подбива българското производство

Български производители на ябълки са принудени да изкореняват насаждения и да се ориентират към отглеждането на други култури. Причината за това е внос от Полша на изключително занижени цени - около 35 ст. за килограм.

За това алармират пред БНТ2 собственици на овощни градини от региона на Пловдив. Така в традиционния сезон вместо с български, пазарът ни е залят с полски ябълки.

След руското ембарго за внос от европейските страни ябълките и доматите от Полша намират пазар у нас. Преди рестрикциите от Москва такъв внос не е имало. Сега обаче за големите вериги полски ябълки по 35 ст. са добре дошли, нищо че са престояли поне десетина месеца в хладилни помещения.

Виж още: Символиката на ябълката в българските обичаи

Според родните производители колегите им от Полша могат да си позволят да зареждат на нищожни цени, защото получават субсидии - по 1,20 лв. за килограм ябълки.

"Българският производител на ябълки получава около 100 лева на декар субсидия, което като се раздели на един добив от три тона, означава три стотинки на килограм. Полският фермер за една година получава толкова, колкото българският за 40 години", коментира Красимир Кумчев, който е един от големите производители у нас - и предупреждава: "Ако нещата в България продължават по този начин, след 10 години българска ябълка няма да има.".

Заради ситуацията той е спрял да инвестира в нови ябълкови насаждения. Наскоро се е опитал да договори износ за Румъния, но: "Казаха категорично: "националната ни политика е такава, че докато не се продаде румънската ябълка, внос в Румъния на друга ябълка не се прави". Ето това искаме от българското правителство."

От бранша са категорични, че ако не се осигури еднаква конкурентна среда в Европа, българското производство е обречено.

Виж още: Българската любеница изчезва

По данни на Евростат за 2015 г., цитирани от "Дарик радио", близо 1/4 от общото производство на ябълки и череши в ЕС се пада на Полша. Италия произвежда над 1/3 от всички домати в ЕС (36%), а от Испания идват около 30% от краставиците. Първенец на Европа при морковите пък е Великобритания. 

Същият анализ сочи, че България има доста скромен дял в производството на плодове и зеленчуци в ЕС - за периода страната ни е произвела 57 хил. тона ябълки, едва 0,5% от реколтата в общността. Произведените праскови у нас са били 32,5 хил. тона, или 1,2% от общо 2,8 млн. тона в 28-те държави членки.

Българските череши са били около 50 хил. тона, или 5,7% от общо 882 хил. тона в ЕС, а ягодите - 5000 тона, едва 0,4% от общо 1,3 млн. тона европейска продукция. За производство на плодове у нас през 2015 г. са били обособени около 32 хил. хектара земеделска земя.

Виж още: Розовите ни домати изчезват

Най-силно през 2015 г. у нас е било производството на домати - 122 хил. тона, или 0,7% от произведените общо в ЕС 17,6 млн. тона домати. Краставиците са били 46 хил. тона - близо 2% от общо 2,3 млн. тона в европейски мащаб. Общо за производството на зеленчуци у нас са били обособени около 26 хил. хектара площ.

През миналата година в ЕС са били използвани 2,3 млн. хектара площ за производството на плодове и още 2,1 млн. хектара за производството на зеленчуци. При използваемата площ за производство на плодове Испания е лидер в ЕС с 636 хил. хектара, докато Италия е номер 1 при зеленчуците с 420 хил. хектара площ.

Виж още: Артишок и биомед са новите хитове в екопроизводството у нас

Източник: БНТ, "Дарик радио"