Ограничението срещу разпространението на новия коронавирус постепенно отпада по решение на ръководствата на обектите, но документ за ваксинация / преболедуване / отрицателен тест все още се изисква за персонала

Обектите от обществено значение може допускат посетители без изискване за "зелен сертификат", ако собствениците / управителите на обекти и организаторите на събития преценят така. За персонала им обаче документът, който удостоверява ваксинация / преболедуване / антитела / отрицателен тест за COVID-19, направен през последните две или три денонощия (в зависимост от това дали е антигенен или PCR), остава задължителен.

Частичното премахване на ограничението от този четвъртък, 24 февруари, слага начало на поетапното отпадане на мярката срещу разпространението на новия коронавирус, според която достъпът до определени обществени места не позволен за хора без зелен сертификат.

Със същата заповед на здравния министър се допускат присъствени групови занятия за деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи, като броят им е ограничен до 12 в група при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

В свой доклад главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предлага тристъпков подход за облекчаване на противоепидемичните мерки, според който от 20 март, с идването на пролетта, изискването за "зелен сертификат" да отпадне в цялата страна, но само при благоприятна тенденция в развитието на епидемичната обстановка.

През последните 24 часа броят на новодиагностицираните с COVID-19 спадна до 3411 (от направени общо 21 984 теста), като близо 3/4 от тях са неваксинирани. Процентът неваксинирани е още по-висок при хоспитализираните с дата 23 февруари - 83,33% от 426 души.

Дневната статистика по области според настоящия адрес на заразените е:

София-град - 718;
Варна - 587;
Бургас - 301;
Пловдив - 291;
Стара Загора - 127;
Велико Търново - 96;
Плевен, София-област и Шумен - по 93;
Добрич - 90;
Търговище - 75;
Сливен - 73;
Русе - 72;
Хасково - 70;
Пазарджик - 66;
Враца - 59;
Силистра и Ловеч - по 58;
Монтана - 57;
Перник - 56;
Ямбол - 50;
Кюстендил - 47;
Габрово - 44;
Разград - 37;
Видин - 35;
Благоевград - 32;
Кърджали - 18;
Смолян - 15.

До момента, за почти две години от новината за първите заболели българи, доказаните случаи с новия коронавирус у нас са вече 1 080 571, от които активни са 229 935. Понастоящем в болница с COVID-19 са по-малко от 5000 души (4712), от тях 537 са настанени в интензивни отделения или клиники.

35 298 са починалите, при които е бил доказан COVID-19, като 53 нови жертви на болестта са регистрирани през последното денонощие. Близо 95% от тях не са били ваксинирани. 

Същевременно броят на ваксинациите у нас също спада - едва 4452 са приложени в сряда, като общият брой поставени ваксини до момента са 4 287 041.

"Успяхме да преминем през тази Омикрон вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това се случи благодарение на методиката, която създадохме на база заетостта на интензивните легла, и на модела, който изчисляваше реалните опасности за здравната система", похвали се на брифинг в началото на седмицата премиерът Кирил Петков.

Следейки движението по региони, очакваме в скоро време цяла България да премине в зелената зона, допълни министър-председателят и обяви, че на фона на всичко това се очертава възможност към 20 март в страната да отпаднат всички ограничения, произтичащи от зеления сертификат - и той да остане единствено в европейския регламент за пътуване.

Петков благодари на лекарите на първа линия в борбата с COVID и подчерта, че фокусът върху ваксинирането остава със същите темпове, както досега, като за последните два месеца са поставени близо 800 хил. ваксини.

"В никакъв случай не бихме искали да бъдем разбрани погрешно, че с постепенното облекчаване на мерките и премахване на ограниченията в страната, наложени със зеления сертификат, означава, че не си заслужава да се ваксинираме. Напротив, заслужава си и това го показва статистиката от болничните лечебни заведения - 90% от тези, които губят битката с COVID или се усложняват, не са били ваксинирани. Числата в това отношение са категорични", заяви и здравният министър проф. Асена Сербезова.

Източник: coronavirus.bg