"Зеленият билет" за градския транспорт в София е само една от мерките, които Столичната община предприема срещу фините прахови частици. Осъществяването им зависи от самите жители и гости на града

Колко таксита с включен двигател, паркирали покрай тротоара, ви обгазиха в минусовите температури през седмицата? Резултатът този уикенд е ново замърсяване на въздуха в София - въпреки почивните дни.

Виж още: Кой е виновен за мръсния въздух?

Предупреждението дойде от системата за прогнозен потенциал на замърсяване с фини прахови частици - точно в деня, когато от Центъра за градска мобилност показаха първите отпечатани "зелени билети". Може да ги използвате още тази неделя, подобно на еднодневната карта за цялата градска мрежа, която иначе струва 4 лева.

"Зеленият билет" влиза в сила в дните с регистрирани средноденонощни стойности на фините прахови частици в София над 200 mgm/m3 - като тази неделя, 28 януари. С него може да се пътува с автобусите, тролеите, трамваите и метрото цял ден срещу само 1 лев. Пътниците имат възможност да го закупят и от шофьорите.

Зеленият билет не трябва да се валидира в превозните средства. Върху него е указана днешна дата и е достатъчно да се покаже при проверка на контрольорите. Пазете го до края на пътуването си.

Пътуването със "зелен билет" е извънредна мярка, която цели да стимулира хората да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт в дните с висока концентрация на фини прахови частици, обясняват от Столичната община.

Виж още: Транспортът - целогодишният замърсител на столицата

За съботния ден от "Московска" 33 призоваха жителите и гостите на София да ограничат придвижването с личните си автомобили и да използват градския транспорт. Особено внимание се обръща на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО4.

Ако използвате личния си автомобил, не оставяйте двигателя включен при престой, по-дълъг от три минути.

Към домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, се апелира при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Допълнителни автобуси са осигурени по две от линиите до Витоша, най-натоварените към планината - 66 (от зоопарка до хотел "Морени" / хижа "Алеко") и 63 (от бул. "Цар Борис Трети" до Златните мостове).

Виж още: Фандъкова предлага безплатен градски транспорт при замърсен въздух

Столичният инспекторат продължава проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, инспекторите на Пътна полиция при СДВР също са мобилизирани да следят за замърсители.

Съветите на лекарите в дни като този са хората с респираторни заболявания, малките деца и по-възрастните да избягват продължителен престой на открито.