Докато в Италия тече 70-ото издание на най-стария кинофестивал в света, в морската ни столица се открива 21-вият "Любовта е лудост"

Откриването е с възможно най-подходящото заглавие - френско-британският "Влюбените" (Les Bien-aimés, 2011) на реж. Кристоф Оноре, където Киара Мастрояни е екранната дъщеря на собствената си майка Катрин Деньов.

В Лондон героините им изпитват тръпката на романтични преживявания. Мадлен възстановява стара връзка отпреди 30 години, а дъщеря й Вера е изправена пред сложна дилема - музикант, който не иска да се обвързва, и бившия си любим, все още страдащ по нея (вж. трейлър).

Людвин Сание е младата Мадлен, а нейният любим се играе от Раша Буквич и режисьора Милош Форман (на стари години). Романтичната музикална драма закри кинофестивала в Кан през 2011 г., а сега открива "Любовта е лудост" на 30 август, в зала 1 на Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) във Варна.

Конкурсната програма в зала 1 включва 12 заглавия на любовна тематика от цял свят:

от Китай - "Пиано във фабриката" на реж. Джан Мън (31 август, 15,30 ч.)

от Испания - "От прозореца на моята стая" на реж. Паула Ортиз (31 август, 17,30 ч.),

от Румъния - "Да преследваш дъгата" на реж. Дан Чису (1 септември, 17,30 ч.),

от Русия - "Любов с акцент" на реж. Резо Гигинеишвили (2 септември, 19,30 ч.),

от Ливан - "Гримасите на войната" на реж. Жое Бу Ейд (2 септември, 15,30 ч.),

от Турция и Гърция - "Странници вкъщи" на режисьорите Дилек Кесер и Улаш Гюнеш Качаргил (2 септември, 17,30 ч.),

от Унгария - "Нашите жени" на реж. Петер Шайки (3 септември, 17,30 ч.),

от Полша - "Любов" на реж. Славомир Фабицки (4 септември, 19,45 ч.),

от Франция - "Монахинята" на реж. Гийом Никлу, по романа на Дени Дидро (1 септември, 19,30 ч.) и тазгодишният "Светлите дни предстоят" на Марион Верну, с участието на Фани Ардан (31 август, 19,30 ч.).

"Танго либре" на реж. Фредерик Фонтейн е копродукция между Белгия, Франция и Люксембург (4 септември, 17,45 ч.), а "Пътят на Халима", реж. Арсен Антон Остоич - между Хърватия, Словения, Германия и Сърбия (3 септември, 15,30 ч.).

"Фестивали и награди", "По световните сцени", "Фокус: Китай", "Фокус: Палестина", "Фокус: Белгия", "Големите имена на световното кино - Леонид Гайдай, Роб Нилсън, Рихард Бланк" са панорамите, които допълват фестивалната програма.

Официалното закриване на 5 септември в зала 1 на ФКЦ е също с френско заглавие - "Играчите", с носителя на "Оскар" за най-добър актьор Жан Дюжарден ("Артистът"), който е и сред режисьорите на тази комедия, съставена от кратки разкази за мъжката изневяра.

Жан Дюжарден и Жил Льолуш на плаката за "Играчите" (Les Infideles)

В пленарната зала на Община Варна с вход свободен ще се прожектират филми на любими български творци, напуснали ни през последната година: Георги Калоянчев ("Кит", "Невероятна история", "Специалист по всичко", "Инспекторът и нощта"), Тодор Колев ("Господин за един ден", "Двойникът", "Опасен чар", "Топло"), Чочо Попйорданов ("Адио, Рио", "Вчера") и Иванка Гръбчева ("13-ата годеница на принца", "Изпити по никое време").

Там ще се чества и 85-годишнината на режисьора Никола Корабов ("Орисия", "Копнежи по белия път", "Тютюн"), който на 31 август от 18 ч., преди прожекцията на филма му "Юлия Вревска", ще бъде удостоен с награда за цялостен принос в развитието на българското кино.