Въпреки че мнозина не го смятат за истински шоколад, той също си има почитатели (и съдържа какао!), а Kulinaria.bg ни предлагат да го използваме, за да си приготвим няколко сладкииша, между които джинджифилов кекс със стафиди

Няма ли какао, не е шоколад, категорични са някои любители на сладкото изкушение. Това обаче не е съвсем вярно. Докато в натуралния шоколад процентът на какао трябва да е поне 35, но може да достигне и 99, белият също може да се похвали с какаов компонент - само че какаово масло.

То е най-драгоценният извлек от какаовите зърна, а за да стане на шоколад, се смесва със захар, мляко и ванилия. Отсъствието на какао позволява ароматът на другите съставки да се усети по-пълноценно.

Според нормативите съдържанието на какаово масло трябва да е поне 20%.

Качествата на какаовото масло се оценяват високо и в козметиката, а белият шоколад, от който липсва само какаовата маса на кафявия, намира широко приложение в сладкарството.

Гастрономи съветват белият шоколад да присъства като компонент в сладкишите, където може да се комбинира с по-остри подправки като джинджифил или цитруси (портокал, лимон, грейпфрут). По-фината му консистенция си подхожда чудесно и с ядки.

Цитрус, ядки или ванилия са и преобладаващите аромати на фабричния бял шоколад. 

В готварството белият шоколад е предпочитан и за декорация. Някои дори го сравняват с бяло платно, върху което имат свободата да рисуват цели картини.

Освен десерти, неговите почитатели са разработили продукти като паста за зъби с аромат на бял шоколад и тортелини със същия вкус.

Цветът на белия шоколад е всъщност слонова кост. Ако е съвсем бял, това издава наличието на други растителни мазнини, характерни за т.нар. сладкарско покритие, което обикновено е двойно по-евтино от белия шоколад.

Внимавайте обаче с трайността му. Ако блокчето не се е окислило и е запазило вкусовите си свойства, трябва да ухае на шоколад, не на гранясало.

С какво си подхожда на вкус? Опитайте някоя от рецептите в Kulinaria.bg:
- Лимонов сладкиш с бяла шоколадова глазура

- Панакота с бял шоколад и малини
- Бисквити с овесени ядки и бял шоколад
- Мъфини с бял шоколад
- Мус от бял шоколад с малини
- Чийзкейк с бял шоколад без печене

Джинджифилов кекс със стафиди и бял шоколад

Необходими продукти: 0,5 ч.л. карамфил, 1 ч.л. канела, 2 с.л. смлян джинджифил, 80 г стафиди, 220 г бял шоколад, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1,5 ч.ч. захар, 2,5 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. масло (разтопено до течно състояние и охладено) или олио, 2 ч.л. бакпулвер.

Начин на приготвяне:

В купа разбиваме яйцата и захарта на гъст сняг. В друга купа смесваме всички сухи съставки и прибавяме половината от тях към белтъчената смес. Разбиваме отново.

След това добавяме млякото и маслото (или олиото). Разбъркваме. Накрая добавяме и останалите сухи съставки и разбиваме много добре до получаване на гладка смес. Добавяме натрошения шоколад и стафидите.

Изсипваме сместа в намаслена и набрашена кексова форма и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна до готовност. (Проверяваме с клечка за зъби дали кексът е изпечен във вътрешността си.) Преди сервиране по желание поръсваме с пудра захар и гарнираме с цедено кисело мляко.

Източник: NestleChoco.bg; Kulinaria,bg