Най-високи възнаграждения получават заетите в IT сектора

Средните заплати в София са два пъти по-високи, отколкото във Видин и Благоевград. Това показват данните на НСИ за третото тримесечие (юли-септември). 

Най-високите средни заплати

През този период средната заплата в София е била 1193 лв. Най-зле са видинчани, които са получавали по 593 лв., следват благоевградчани - по 606 лв. Столицата е единствената област в България, в която средната заплата е над средната за страната, при това с цели 36,5%, пише в. "Труд". 

На второ място по размер на месечните възнаграждения изненадващо се нарежда една от най-бедните области - Враца. Там средно работещите получават по 871 лв. Причината за високите средни възнаграждения са високите заплати в АЕЦ "Козлодуй", които надуват средната стойност. 

Челната петица се запълва от Стара Загора, София-област и Варна, където средните възнаграждения надхвърлят 800 лв. на месец.

Виж още: Пловдив и София най-развити индустриално​

В сравнение с третото тримесечие на миналата година заплатите са се повишили най-много в Перник - с 11,7%. Въпреки това средното възнаграждение в областта е било едва 677 лв., или с 200 лв. по-ниско от това за страната.

В София заплатите са се увеличили с 11,5%. На обратния полюс са Смолян, Кърджали и Силистра, където наетите са получавали по-малко пари спрямо миналата година.

В Русе, Варна и Пазарджик заплатите са се увеличили с 2-3%, а в Ямбол, Плевен, Шумен, Габрово - с между 9 и 11%.

По ресори

Виж още: Кои специалности у нас носят най-добри заплати

Най-високоплатени са били заетите в икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация". Средната заплата в частните фирми от бранша е била 2037 лв. Спрямо същия период за миналата година се наблюдава увеличение от 13,3% заради конкуренцията за квалифицирани IT кадри. 

В 12 отрасъла заплатите са по-ниски от средната за страната. В тях работят са над 77% от всички наети, или над 1,7 млн. души.

Източник: в "Труд"