И в кои професии е най-малко вероятно да се натъкнете на такива

Смятате ли шефа на фирмата си за психопат? Ако да, не се притеснявайте - оказва се, че длъжността "главен изпълнителен директор" е начело в списъка на професиите, които привличат най-много психопати.

Имайте предвид, че въпреки разпространеното схващане психопатът не е човек, който ще ви нареже на парчета с моторен трион. Официалната дефиниция за психопатията е личностно разстройство, което се характеризира с плитки емоции (по-специално намален усет за страх), устойчивост на стрес, липса на съпричастие, коравосърдечност, отсъствие на чувство за вина, егоцентричност, повърхностен характер, склонност да манипулира, безотговорност, импулсивност и антисоциално поведение като паразитен начин на живот и престъпна дейност.

Виж още: Психопатите около нас

И така, в кои професии - освен убиец с брадва, - се срещат най-много психопати и къде са най-малко - според книгата The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us (Мъдростта на психопатите: На какво могат да ни научат светците, шпионите и серийните убийци) от Кевин Дътън, цитирана от сп. "Тайм":

Топ 10 на професиите с най-много психопати

1. Главен изпълнителен директор (CEO)
2. Адвокат
3. Медии (телевизия / радио)
4. Продавач-консултант
5. Хирург
6. Журналист
7. Полицай
8. Свещеник
9. Майстор-готвач
10. Държавен служител

Топ 10 на професиите с най-малко психопати

1. Болногледач или асистент на възрастни хора
2. Медицинска сестра
3. Психотерапевт
4. Занаятчия
5. Козметик / фризьор
6. Служител на благотворителна организация
7. Учител
8. Творческите професии
9. Лекар
10. Счетоводител

Защо е така? Повечето от професиите във втората десетка изискват контакти с хора и човешки емоции, като същевременно не се изисква човек да притежава особена власт. А психопатите, по дефиниция, не биха били привлечени от подобни професии - или не биха били особено сполучливи в такова поприще.

От друга страна, повечето от професиите в първия списък осигуряват власт, като при много от тях се изисква и способност за взимане на обективни, безпристрастни решения, като се изключат емоциите. Психопатите биха били привлечени от подобни роли и ще преуспеят в тях.

Виж още: Защо психопатите просперират в живота

Източник: сп. Тайм