Софтуерният гигант и подразделението на финландската компания се обединяват за линия от устройства и услуги, ориентирани към повече възможности за бизнеса

"Майкрософт" придобиха подразделението за устройства и услуги на "Нокиа". Сделката, изчислявана на близо 5,5 млрд. евро, е била одобрена от акционерите на финландската компания и държавните регулаторни органи. Приключването й бележи първата стъпка към обединяването на двете организации в общ екип, оповестиха от софтуерния гигант.

"Днес приветстваме подразделението за устройства и услуги на Nokia в нашето семейство. Мобилните възможности и активи, които те носят със себе си, ще ни помогнат да придвижим напред трансформацията си - коментира новият главен изпълнителен директор на "Майкрософт" Сатя Надела. - Заедно със своите партньори продължаваме да бъдем отдадени на това да създаваме по-бързо иновации в днешния свят, ориентиран към мобилните устройства и облака."

След сделката бившият президент и главен изпълнителен директор на "Нокиа" Стивън Елоп става подчинен на Надела и заема поста изпълнителен вицепрезидент на Microsoft Devices Group - разширена бизнес група за устройства, която включва смартфоните и таблети Lumia, мобилните телефони Nokia, Xbox, Surface, продуктите и аксесоарите на Perceptive Pixel (PPI).

Виж още: "Нокиа" наистина прави най-здравите телефони

Към "Майкрософт" се присъединяват и служители от над 130 обекта в 50 държави по света, вкл. няколко завода, които проектират, разработват, произвеждат и продават широка гама от смарт устройства, мобилни телефони и услуги.

Клиентите могат да са спокойни, че като част от сделката всички съществуващи гаранции за устройствата на "Нокиа" ще бъдат уважени.

Виж още: Направиха интерактивна пола от телефони

Windows Phone е най-бързо растящата екосистема на пазара за смартфони, а портфолиото му от устройства продължава да се разширява, припомнят от "Майкрософт".

По данни на IDC през четвъртото тримесечие на 2013 г. Windows Phone се е утвърдил като една от трите най-популярни операционни системи на смартфони и е бил платформата с най-голям ръст сред водещите операционни системи - 91% спрямо същия период на миналата година.

С подразделението за мобилни телефони на Nokia "Майкрософт" се насочва към пазара на достъпни мобилни устройства, равняващ се на 50 млрд. щатски долара годишно, като ще предложи първите мобилни решения на още 1 млрд. души и същевременно ще представи услугите си на нови клиенти по цял свят.

От софтуерния гигант обявиха, че ще продължат да работят в тясно сътрудничество с  хардуерни партньори, разработчици, оператори, дистрибутори и търговци на дребно, като предоставят платформи, инструменти, приложения и услуги, които да позволят създаването на изключителни устройства.

С по-задълбочено осмисляне за функционирането на хардуер и софтуер като едно цяло компанията ще засили и разшири търсенето на Windows устройства, се казва още в официалното съобщение.