Президентът ще решава дали референдум и избори може да има в един и същи ден, предизборната кампания остава 30 дни, а дерегистрацията от избирателните списъци става след последователни два пъти негласуване на едни и същи избори

В Изборния кодекс няма да има изричен текст, който да постаноявява кога се насрочва референдум - в един и същи ден с избори или в различни дни. За това се договориха партиите от управляващото мнозинство на среща с премиера Бойко Борисов.

В кодекса ще бъде записано, че президентът ще преценява дали да насрочи референдум заедно с предстоящ вот. Така възможността референдумът, иницииран пт "Шоуто на Слави", да се проведе заедно с местните избори наесен остава.

"Предизборната кампания остава 30 дни. Датата на референдума ще бъде определяна от президента. Относно задължителното гласуване решихме дерегистрацията да става след два пъти последователно негласуване на парламентарни избори, президентски избори или местни избори. Премиерът възложи на министър Божидар Лукарски да проучи какви са възможностите за машинно гласуване, което вече е въведено експериментално, заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Знаете, че то е въведено експериментално във сега действащия Изборен кодекс. В момента министър-председателят е възложил на министърът на икономиката да провери какви са техническите възможности и то да бъде въведено за не по-малко от 500 избирателни секции и да бъде търсена възможност за машинно преброяване", посочи Цветанов във връзка с обсъжданията за въвеждане на машинно гласуване. 

Управляващите все още са единодушни и по консенсусите, които постигнаха миналата седмица - местни коалиции ще има, опцията "не подкрепям никого" няма да надува бариерата от 4% за влизане в парламента, ще се обявяват социологически изследвания по време на предизборната кампания.

Управляващите партии дебатираха повече от два часа промените в кодекса. Възможно е да има отстъпление и за гласуването в чужбина. Тепърва се обсъжда и предложението на Реформатортския блок да се откриват до 50 секции извън посолства и консулства. 

Виж още: Приетите досега промени

Преди срещата

Още вчера премиерът обяви, че ГЕРБ е склонна да се откаже от промените в Изборния кодекс, които провокират общественото недоволство. Той организира среща между ръководствата на парламентарните групи, които подкрепят правителството - Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ.

Борисов вчера коментира, че "му е омръзнало ГЕРБ да поема вината за всяко едно решение на парламента" и уточни, че ако ГЕРБ управляват сами, тези промени "е нямало да бъдат приети".

Премиерът добави, че винаги е бил против задължителното гласуване. "Със страшна сила се разпространява, че задължаваме хората да гласуват. Това не е вярно", категорично заяви той.

По негови думи още на среща с патриотите той е настоявал това да става едновременно с електронното гласуване, за да може като отпадат секциите извън посолствата и консулството, тези хора да имат възможност да гласуват по електронен път. Ако коалиционните партньори се договорят, е напълно възможно да се ускори и въвеждането на електронното гласуване.

Виж още: Българи зад граница искат от президента да наложи вето върху изборния кодекс

Срещата в Народното събрание се провежда часове преди насрочения за тази вечер в 18.30 часа пред Народното събрание протест "Против ограниченията в Изборния кодекс", за който във "Фейсбук" са се записали вече над 1500 души. 

Източник: "Дарик"