Американска компания започва експерименти, които да докажат, че вливането на кръвна плазма от младежи в по-възрастни пациенти може да доведе до подмладяване

Може ли кръвта да е решението на човешката борба със старостта и смъртта. Според специалистите от фирмата "Амброзия" в Монтерей, щата Калифорния, това е напълно възможно. 

Компанията е решила да започне тестове за помладяване на хора с помощта на кръвна плазма. Методът се основава на изследванията на парабиоза в мишки, при която кръвоносните системи на стари и млади гризачи са съединени, като ще се пробва подобно нещо и при хора.

Идеята е проста. На здрави пациенти над 35-годишна възраст се влива кръвна плазма от донори, които са под 25 години. След това състоянието и кръвта на пациентите се изследва, за да се установи какви промени настъпват. 

Така "Амброзия" ще плати по 8000 долара на 600 души, които са съгласни да участват в експериментите. На всеки доброволец ще бъде налята 1,5 литра кръвна плазма в рамките на два дни. 

Преди процедурата и един месец след нея кръвта на доброволците ще бъде изследвана за биохимични изменения. Разходите за получаване на плазмата от банка кръв, лабораторните анализи и застраховките трябва да бъдат покрити от участниците.

Основателят на фирмата д-р Джеси Кармазин работи по този проект вече повече от десетилетие. Той е заинтригуван от идеята за парабиозата и решава да стартира компания, която да се занимава на практика с това. Според него кръвта на младите организми съдържа всички видове протеини, които подмладяват клетките. Също така, влята в по-възрастен организъм, "младата кръв" спомага на тялото приемник само да започне да произвежда тези протеини, като по думите на д-р Кармазин, ефектът е постоянен. 

Виж още: Как от кръв се правят милиарди

Експериментът вече бе критикуван от някои специалисти. Те изразиха мнение, че няма клинични доказателства, че изпитанията с хора ще са успешни.

Тони Уис-Корей - авторът на изследване от 2014 г., което показа благотворния ефект от кръвта от млади мишки върху организма на по-възрастни техни посестрими, смята, че подобни изследвания злоупотребяват с доверието на хората и предизвикват излишно обществено вълнение.

Уис-Корей е основател на компанията Alkahest в Станфорд и извършва изследвания за влиянието на кръвната плазма от млади хора върху 18 доброволци, засегнати от болестта на Алцхаймер.

Идеята за това, че младата кръв може да пребори старостта е позната на хората от векове покрай историите за вещици и вампири. Историята познава случай, при който богаташка се опитва да се подмладява с кръв от млади момичета - унгарската благородничка Ержебет (Елизабет) Батори. Графинята е обвинена в изтезаване и убийството на стотици млади момичета между 1585 и 1610 г. Тя отвличала девойките и източвала кръвта им, за да се къпе в нея. 

Ержебет е определяна като най-злата жена в историята.

Източник: Inc.com