Дори бездействието е по-добро от свръхнатоварването, твърди австралийско проучване

Работници и служители на възраст над 40 се представят оптимално, ако работят само три дни седмично, твърдят учени икономисти.

Тяхното проучване анализира трудовите навици и резултатите от изследвания на мозъчната дейност при около 3000 мъже и 3500 жени над 40-годишна възраст в Австралия.

Според изчисленията им заетостта на непълна работна седмица поддържа съзнанието стимулирано, като същевременно избягва прекомерната умора и стреса.

Препоръката им е това да се вземе под внимание, особено в държавите, където пенсионната възраст се покачва.

Данните за доклада са извлечени от проучването Household, Income and Labour Dynamics in Australia (Домакинства, доходи и динамика на трудовия пазар в Австралия), което се провежда от Института по приложна икономика и социални изследвания към университета на Мелбърн.

Отчетени са както икономическите показатели, така и фактори като благосъстояние, семейно положение и заетост.

Виж още: Вече имаме право на гъвкаво работно време

Участниците в проучването са били помолени да четат на висок глас думи и (отзад напред) списъци с числа, както и да комбинират определени букви и цифри, докато времето ги притиска.

Като цяло онези, които работели по около 25 часа седмично, постигали най-добрите резултати.

Работата може да е нож с две остриета, тъй като може да стимулира мозъчната дейност, но в същото време дългото работно време и определени типове задачи могат да причинят умора и стрес, а това да увреди познавателните функции, констатира докладът.

Един от учените зад изследването - Колин Маккензи, преподавател от университета Кейо, обяснява, че на практика твърде продължителната работа е по-вредна за мозъчната функция, отколкото бездействието.

Цифрите сочат, че когнитивната способност на работещите по около 60 часа седмично може да е по-ниска в сравнение с хората, които са безработни.

Виж още: Работата на смени състарявала мозъка

Би Би Си цитира обаче и техен колега, също преподавател по икономика, но в школата по мениджмънт към университета Ланкастър, който има контрааргументи. Според него проучването обхваща само хора над 40-годишна възраст, поради което не може да се твърди, че тези кадри могат да имат по-различен статут от останалите работници и служители.

"Това, което авторите са установили, е, че познавателната функция е по-добра, когато се работи по 25 часа седмично - а когато този период от време бива надхвърлен, се наблюдава влошаване. Всъщност то е твърде незабележимо и ако работното време е 35 часа седмично, няма особена разлика. След 40 часа седмично обаче влошаването е много по-рязко", отбелязва икономистът.

Виж още: В Швеция вече работят по шест часа на ден

Източник: Би Би Си