Белгийските власти трябва да са били наясно, че двамата братя, които се взривиха в метрото и на летището в столицата им, не са обикновени бандити

Един от белгийските братя Ел-Бакрауи - този, който се самовзриви на летището в Брюксел, отнемайки живота на 11 души и ранявайки десетки, - е бил задържан и екстрадиран от Турция, обяви турският президент Реджеп Таиип Ердоган. От думите му излезе, че белгийските власти са били уведомени за терористичната дейност на Ибрахим, но са пренебрегнали предупреждението на Анкара.

Мъжът бил арестуван през юни 2015 в Газиантеп, недалеч от сирийската граница, и депортиран към Холандия. Властите в Белгия обаче не открили данни за връзките му с терористични структури и той се озовал на свобода.

Виж още: "Ислямска държава" е обучила над 400 души за атаки в Европа

Белгийският правосъден министър отрече да са били информирани за принадлежността му към джихадистите. Според Ердоган обаче такова уведомление е било пратено до посолствата и на Белгия, и на Холандия.

Наблюдатели коментират, че реакцията на Турция може да е предизвикана от неотзивчивостта на Белгия да екстрадира издирвани кюрдски сепаратисти.

По-малкият от братята Ел-Бакрауи - Халид, пък се оказа в списъка на Интерпол с лица, търсени за терористична дейност. Той е камикадзето от метростанция Маалбек, където загинаха 20 души.

Броят на ранените при двата атентата в белгийската столица надхвърли 300. По данни на местни медии половината все още са в болница, 61 - в критично състояние, а четирима са в кома.

Вчера беше оповестено, че братята са били криминално проявени, с дълъг списък от прегрешения. Твърди се, че двамата имали присъди за престъпления от общ характер, но нарушили гаранцията и се укрили. През 2010 г. Ибрахим бил осъден на девет години затвор за стрелба по полицейски служители при опит за въоръжен обир. От миналата година бил беглец от закона. Халид имал петгодишна присъда за кражба на коли.

Един от четиримата брюкселски атентатори - "човекът в бяло" - е успял да се измъкне. Първоначално той бе разпознат като Наджим Лаахрауи. Според днешните съобщения обаче младежът, свързан и с нападенията в Париж от 13 ноември, е вляво на снимката, до Ибрахим ел-Бакрауи, и също е загинал на летището.

Източник: "Нюзуик", "Ню Юръп"