От Анкара са готови да изплатят обезщетение на Русия, за да се нормализират отношенията между двете страни

Турция се извини на Русия за сваления през ноември миналата година боен самолет СУ-24. В Кремъл е получено писмо, в което турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган изразява съжаление за смъртта на пилота и заявява желанието си за нормализиране на отношенията между Москва и Анкара.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин e получил от президента на Турция писмо, в което турският лидер изразява заинтересованост за уреждане на ситуацията, свързана със свалянето на руския военен самолет, съобщи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Искам още веднъж да изразя съчувствие и дълбоки съболезнования на семейството на загиналия пилот и казвам - извинявайте. Никога не сме имали желание преднамерено да свалим самолет, принадлежащ на Руската федерация", гласи част от текста, публикуван на официалната страница на руския държавен глава.

Виж още: Лъжат и Москва, и Анкара?

В него се казва още, че срещу турския гражданин, свързван със смъртта на пилота, вече се води съдебно разследване. В посланието турският президент споменава също, че възприема Русия като стратегически партньор. Турският в. "Хюриет" също потвърждава новината, като се позовава на свои източници от президентската администрация в Анкара.

Малко по-късно говорител на президента съобщи, цитиран от "Ройтерс", че вярно е предадено съдържанието и че извинението е поднесено през семейството на пилота.

"С удоволствие обявявам, че Турция и Русия се споразумяха незабавно да предприемат необходимите стъпки за подобряване на двустранните отношения", добави Ибрахим Калън.

Впоследствие турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че страната му е готова да изплати обезщетение на Русия за сваления боен самолет. Изказването му идва в отговор на руската позиция, че нормализиране на отношенията между двете страни може да има само след изплащане на компенсации за нанесените щети. 

Виж още: Предупредила ли е Турция изтребителя, преди да го свали?

На 24 ноември миналата година турската бойна авиация свали на границата със Сирия руски боен самолет. При инцидента бяха убити един пилот и руски морски пехотинец от изпратения спасителен екип. От Анкара тогава мотивираха свалянето на изтребителя СУ-24 с нарушване на турското въздушно пространство. Кремъл обаче заяви, че със сигурност знае, че изтребителят се е намирал над територията на Сирия.

Няколко дни по-късно руският президент Владимир Путин подписа указ за предприемане на специални икономически мерки срещу Турция.

Източник: ТАСС, "Дневник", "Дарик", "Хюриет", "Ройтерс"