Масовите арести в страната продължават, като задържани за връзки с движението на Фетхулах са вече

Турските власти са направили законови поправки, според които около 38 000 затворници ще бъдат пуснати на свобода, съобщи министърът на правосъдието Бекир Боздаг. 

В "Туитър" министърът написа, че това не е амнистия и се отнася само за лица, осъдени за престъпления, извършени до 1 юли 2016 година. В тях не влизат осъдени за умишлено убийство, производство и търговия с наркотици, престъпления срещу сигурността на държавата и конституционния ред, разгласяване на държавна тайна и нарушения, подсъдни по закона за борба с тероризма.

И докато едни се освобождават от затворите, се отваря място за други. В страната са задържани 120 мениджъри на компании, като част от разследването на опита на военен преврат от миналия месец.

Акцията, проведена в 44 фирми в Истанбул, е довела до масови арести, като задържаните са обвинени в оказване на финансова подкрепа на движението на Фетхуллах Гюлен

Това не е неочакван ход на правителството в Анкара, след като турският президент Реджеп Таийп Ердоган вече се закани да "задуши" бизнеса на противниците си, спонсорирали мрежата от училища и благотворителни организации на проповедника Фетхуллах Гюлен. 

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

Междувременно турските власти са издали два указа, с които уволняват над 2 хиляди полицаи и стотици военни и служители на телекомуникационния регулатор в страната във връзка с опита за преврат, съобщи БНР. Указите, които са публикувани в местния вариант на Държавен вестник, включват също решение за закриване на регулатора, както и такова за назначаване на главнокомандващ на въоръжените сили от президента.

От опита за преврат досега в страната са арестувани над 35 хил. души., а 17 хил. от тях остават в ареста. Десетки хиляди учители, университетски преподаватели, полицаи и военни са уволнени.

Спрямо мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен прокуратурата в Турция е поискала две доживотни присъди, както и допълнителни 1900 години затвор. Гюлен е сочен от властите в Анкара за главен организатор на осуетения опит за преврат. 

Виж още: Гюлен - ябълката на раздора между Турция и САЩ

Обвинението срещу Гюлен е дълго 2527 страници. Той е обвинен в опит да унищожи конституционния ред със сила и в създаване и управление на въоръжена терористична групировка, уточнява Анадолската агенция.

Гюлен от години живее в САЩ и отрича обвиненията, че е замесен в опита за военен преврат. Анкара настоява Вашингтон да го екстрадира, за да бъде съден в Турция. Колебанието на САЩ пък е причина за сериозното охладняване на отношенията между двете страни. 

Виж още: Милионен митинг в Истанбул защитава демокрацията и Ердоган

Източник: БНР, Агенция "Фокус"