Шофьорът, който отказал да спусне платформата, осигуряваща достъпа на хора с инвалидни колички, най-вероятно ще бъде уволнен

Шофьор на автобус от линия 72 в София е отказал да съдейства на трудноподвижен човек с инвалидна количка да се качи в автобуса, съобщава БНТ. 

Инцидентът се случил вчера на спирка "Стадион Васил Левски" в посока Орлов мост. 

Шофьорът обяснил, че не му плащат, за да пусне платформата, която осигурява достъпа на хора. Снимки направил операторът Красимир Стоичков.

"Доста унизително беше. Водачът се държеше доста арогантно. Всички пътници започнаха на висок тон да казват "Защо не спуснахте платформата в автобуса, има такава възможност". Той си седи зад волана и започна нахално, арогантно и грубо да отговаря на пътниците. След което рязко тръгна и се возихме неприятно до "Орлов мост", до следващата спирка. През цялото време този човек седеше на пода, за да може по-лесно да слезе, влачейки се отново", казва операторът.

Шофьорът ще бъде уволнен. За това настоява зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев пред OFFnews.

"Просто побеснях като разбрах за този случай. Подобно поведение е напълно недопустимо и този човек не може да продължи да вози пътници", добави столичният зам.-кмет.

Крусев обясни и че ще се търсят възможности да бъде глобена и фирмата превозвач. В момента автобусна линия 72 се обслужва от фирма "Карат-С", която обаче я е отдала на дружество подизпълнител.

Столичният зам.-кмет обясни и че ще настоява за това всички превозвачи, обслужващи градския транспорт в София, да подпишат харта за добро поведение на водачите си и да поемат ангажимент в бъдеще да няма подобни грозни инциденти.

Има вероятност концесията на фирмата да бъде прекратена от септември. Засега ще има глоба за концесионера.

Източник: БНТ, OFFnews