Зам.-председателят на ГЕРБ не изключи Меглена Кунева като вариант за следващ правосъден министър

Всеки би могъл да бъде разглеждан като нов правосъден министър, в това число и Меглена Кунева. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия. 

На въпрос дали ГЕРБ имат номинация за нов правосъден министър, той отговори, че към настоящия момент нямат, но се водят разговори в тази посока. 

Нови избори биха довели до блокиране на страната

"Несъстоятелно е да говорим за извънредни избори, защото днешното управление няма алтернатива. От гледна точка на сигурността и стабилността на държавата по-добре е да няма избори. Ако отидем към предсрочни избори, ще имаме служебно правителство и 3-4 месеца държавата ще бъде блокирана", коментира още Цветанов.

"Аз съм убеден, че Меглена Кунева и Божидар Лукарски са достатъчно отговорни и ще вземат правилното политическо решение, както за държавата, така и за техните политически формации, каза още заместник-председателят на ГЕРБ.

"Имаше една добра и една лоша новина. Добрата е, че в парламента се събраха 204 народни представители, които подкрепиха социалните промени. Лошата е, че г-н Радан Кънев, ангажирайки само себе си в началния етап, каза, че напуска и освобождава постовете", обясни председателят на ГЕРБ във връзка със случилото се в редиците на ДСБ и оставката на Христо Иванов. 

Виж още: Борисов: Ако РБ се оттегли, догодина се кандидатирам за президент

По думите му, когато се събират тези 184 подписа, които подкрепят на първо четене законопроекта, още при началния етап на обсъжданията, Патриотичният фронт са поискали квотата да не бъде шест на шест, а да е шест на пет. 

"Това е нещо, което впоследствие намери своето изражение в предложението на АБВ. Дискусиите вървяха през цялото това време между всички основни политически формации", поясни той. 

"В момента ние трябваше да избираме дали да има конституционни промени въобще или просто да няма. В преговорите, които се водеха в парламентарно представените групи, някои компромиси, които в началото не искаха въобще да се поставят на дневен ред за обсъждане", добави Цветан Цветанов.

Чий министър е Москов

Той коментира и създалата се ситуация около оттеглянето на ДСБ от властта и отказа на министър Москов да ги последва

"Петър Москов е министър на ДСБ.  Той е член на ДСБ. Партията има и други представители в изпълнителната власт", заяви Цветан Цветанов.

"Когато работиш в един екип близостта става по-истинска, но това не трябва да минава през призмата на някакво приятелство. Това което обединява премиера и Петър Москов са националните интереси за стабилността на държавата. Премиерът е приятел с много  хора в управлението и извън управлението”. 

Източник: Нова телевизия