Зам.-министърът на здравеопазването Адам Персенски е привлечен под отговорност за длъжностно престъпление, а междувременно ВАС спря пръстовия отпечатък в болниците

Три обвинения бяха повдигнати на Петър Москов заради бартера на ваксини между България и Турция, съобщи БНР.  Здравният министър в оставка се яви в столичното следствие само два часа след като заместникът му Адам Персенски беше обвинен за ваксините, които бяха получени у нас от Турция миналата година.

Персенски напусна следствието с мярка за неотклонение "подписка", като заяви, че не са имали възможност да се запознаят с целия текст на обвинението, но лично според него нямало нищо, от което да се притесняват.

По думите му ваксините срещу туберкулоза, които Министерството на здравеопазването е дарило на Турция, са на стойност 300-400 хил. лева, докато получените от южната ни съседка ваксини "Пентаксим" са за около 4 млн."

Виж още: Ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" не са опасни за здравето

Адвокат Елмира Исмаил обясни лаконично: "Доколкото разбрах от следователя, над 100 тома е производството, като ние успяхме да се запознаем с не повече от два-три от тях."

Говорителката на главния прокурор оповести, че Москов е привлечен като обвиняем в съучастие със заместника си, който бил

изключително деен негов помощник

Според Румяна Арнаудов двамата са целели да набавят облага за министерството и от техните действия са настъпили значителни вредни последици както от имуществен, така и от неимуществен характер.

Министърът приел дарението от Турция, нарушавайки законовите процедури, като ведомството му е заплатило ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините.

имуществените последици от действията на Москов се оценяват на 323 хил. лв.,

а неимуществените вреди за държавата са в това, че е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца. Второто обвинение към него е свързано с т.нар. "износ на ваксини", като с действията си министърът ощетил и държавното дружество "Бул Био".

Третото му престъпление е безстопанственост - каквото обвинение миналата седмица беше повдигнато и на Росен Алексиев от "Бул Био", произвела над 1 млн. неетикетирани ампули с ваксини срещу тетанус по поръчка на турската фирма "Тюрк илач".

Междувременно Върховният административен съд (ВАС) спря действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък

Тричленен състав на ВАС днес обяви наредбата за нищожна,

но това не е окончателно решение и може да се обжалва, пояснява Би Ти Ви. Заради опасността от настъпването на вреди при продължаващо прилагане на текста обаче, действието му временно се спира до произнасяне на 5-членен състав.

Целта на т.нар. пръстов идентификатор, въведен повсеместно от този месец, беше да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените. Новият почин продължава да предизвиква гневни реакции заради проблемите със софтуера, които забавят процедурата по приема на болни и водят до опашки на регистратурите.

Системата беше една от реформите в здравеопазването, която здравният министър в оставка въведе по време на мандата си.

Източник: БНР, Би Ти Ви