Навикът е просто комплекс от действия, които са автоматизирани

Изследвания сочат, че прекарваме поне 40% от деня си, осъществявайки навици. Докато някои навици (като навика да поливате цветята на балкона) са относително простички за изпълнение и изискват само няколко минути, други може да представляват сложен комплекс, пише Profit.bg. 

Виж още: 16 разлики между успелите и провалилите се хора

Какво е навикът?

Помислете от колко стъпки се състои навикът ви да отидете до колата и да я изкарате от паркинга, за да отидете на работа! След време, разбира се, тези процеси се случват автоматично и спираме да мислим за тях. 

Навиците са толкова мощни, че могат напълно да променят поведението ни само за няколко месеца - именно заради това си струва да се фокусираме върху тях. 

Има навици, които осъществявайки неосъзнато, повлияват негативно деня и живота ни. Такива като: ставането късно, пропускането на тренировка, яденето на нездравословна храна, сърфирането из интернет, пушенето и т.н. 

Какво ще стане, ако оптимизираме споменатите 40% от живота си? Ако "автопилотът" е положителен и навиците ни са продуктивни? Как ще се подобри начинът ни на живот? Ще ускорите ли по този начин кариерното си развитие? 

Един малък избор, направен ежедневно, може да окаже силно и сериозно въздействие. Потенциалът е безграничен. Това са три навика, които можете да започнете да усвоявате, за да подобрите живота и професионалното си развитие.

1. Създайте си сутрешен ритуал

Без солидна основа, дори и най-мотивираният човек няма да извлече максимума от деня си. Установете ежедневна рутина, свързана с нещата, които трябва да правите през деня, и съзнателно създайте съгласуваност в живота си. 

Най-добрият вариант да установите рутина е в първите часове на деня – сутринта. Щом се събудите, правете едно и също всеки ден. Ако сте си измили зъбите, добавете и конец за зъби. След това можете да се отдадете на друг свой навик - четене на вестник или медитация например. 

2. Поставяйте си ежедневни и ежеседмични цели

След добра почивка през нощта, ще се събудите отпочинали и готови за новия ден – но кои задачи са с приоритет? Традиционният списък може да бъде претоварващ и неизпълним. Вместо това, дефинирайте 3-5 ключови задачи, валидни за цялата седмица. След това разграфете деня на 2-3 "големи победи". 

Работете всеки ден, за да изпълните задачите в списъка, които имат най-голям приоритет. Отбелязвайте завършването им една по една – ще видите, че седмичните ви ключови задачи се изпълняват постепенно. 

Има различни мобилни приложения, които ще ви помогнат да визуализирате плановете си за деня и седмицата. Например Trello и Wunderlist. И двете са безплатни. 

3. Правете гимнастика

Не е изненада, че физическите упражнения са един от най-мощните навици, които усвояваме. Поддържането на здраво тяло повишава енергийното ни ниво, стабилизира настроението и позволява да се възстановим след боледуване или травма по-бързо. Всичко изброено е жизненоважно, ако искате да ускорите професионалното си развитие и успех. 

Забележка: редовните тренировки снабдяват мозъка с кръв. Изследвания сочат, че така се стимулират креативното мислене и запаметяването.

Виж още: 7 неща, които не бива да правим, когато сме ядосани