Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова грипните вируси успяват да се променят, така че да трябва да се ваксинираме година след година

Три грипни щама ни атакуват този сезон. Както всяка година и тази можем да избираме дали да се ваксинираме. Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова вариантите са два - да се преболедува, вследствие на което организмът си изработва имунитет, или да се прибегне към профилактична ваксинация.

Грипните вируси успяват да се променят, така че да трябва да се ваксинираме година след година, обясни Кожухарова в сутрешния блок на "България он еър" и допълни:

"Не може да се каже, че непременно един (щам - бел. ред.) е по-опасен от другите. По принцип грипът е сериозно заболяване, към което трябва да се отнасяме сериозно и неслучайно тези препоръки за противогрипната ваксина вече ги има. Сега е моментът да започнат хората да се ваксинират", посочи още тя.

Виж още: Над 1800 души умират годишно от грип в България

Увеличаване на заболелите от грип се очаква в края на тази година и в началото на следващата.

"Симптомите на грипа в много голяма степен наподобяват симптомите на острите респираторни инфекции, които вече наблюдаваме. Традиционното нарастване на броя на заболелите вече е факт, но това не е грип", уточни епидемиологът, но отбеляза, че така или иначе през изминалата седмица броят на регистрираните заболели е два пъти по-голям, отколкото при предходната седмица.

Виж още: Ако искаме да преборим грипа, трябва да забравим за алкохола и сладкото

По думите ѝ 65% от анкетираните българи са на мнение, че ваксинацията по време на грипна епидемия е задължителна, т.е. повече от половината хора смятат грипа за сериозно заболяване и трябва да бъдат ваксинирани.

Грипната ваксина е препоръчителна в България, така че в крайна сметка е въпрос на лично решение, но към това решение е редно да ни подтикне нашият личен лекар, като да ни обясни рисковете, които поемаме, обясни проф. Кожухарова.

Тя обаче уверява, че по "принцип грипните ваксини са добре поносими".

Източник: "България он еър"