Районът преплита история и култура, прекрасни гледки и кухня

Тоскана е разположена в централната част на Италия и се простира от Апенините до бреговете на Тиренско море. Това е един от най-красивите и живописни райони в страната. Областта ще те плени със своя пейзаж - зелени хълмове и полета, замъци и винарни, лозя и маслинови горички, кокетни села с каменни къщи и кули от Средновековието.

Туристите идват в Тоскана по най-различни причини. Мнозина пристигат, за да се възхитят на изключителното изкуство, събрано тук, други - за да прекарат известно време в типична тосканска вила. 

Почитателите на хубавата храна и вино избират Тоскана, за да се насладят на прекрасната местна кухня и напитки. Любителите на природата обикалят из вълнистите хълмове и по планинските пътечки, а през лятото си почиват край морския бряг.

Регионалната столица е Флоренция, която е най-големият град и най-важен исторически, художествен и икономическо-административен център. Градът се счита за люлка на западноевропейския Ренесанс и е най-посещаван от туристите, които немеят пред изключителните произведения на Микеланджело, Леонардо да Винчи, Ботичели, Брунелески, Донатело, Гирландайо, събрани в музея "Уфици", в дворците "Пити" и "Векио" и в църквите на града.

Виж още: Под небето на Тоскана

Флоренция. Вдясно - Катедралата, вляво - кулата на Палацо Векио. Снимка: Мария Георгиева

Сред другите известни градове  в областта са Сиена, Ливорно, Лука, Пиза, Арецо, Гросето, Маса, Карара, Пистоя, Прато.

Тоскана е известна с много голямата площ на засятите лозя. От векове е позната като родно място на едни от най-добрите сортове италиански вина - кианти, вино нобиле ди Монтепулчано, морелино ди Скансано и брунело ди Монталчино.

Изключително вкусната местна кухня, предлагана в страхотни малки ресторантчета, си заслужава отделна статия.

Едно от най-посещаваните места в Тоскана безспорно е световноизвестната наклонена кула в градчето Пиза. Намира се на "Площада на Катедралата". Веднага след началото на строителството през 1173 г. тя започва да се накланя на север заради слабата земна основа и неправилното изпълнение на основите. В града има и редица други исторически забележителности, включително църкви, дворци и мостове.

Кулата в Пиза. Снимка: luc.muller/Flickr

Сан Джиминяно е малък град, разположен на хълм в сърцето на Тоскана. Историческият център на града е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, защото има уникална и добре запазена архитектура. Градчето е наричано "Средновековният Манхатън" заради над десетте високи кули, които се открояват над околния пейзаж.

В малките градчета можеш да си купиш местни продукти и сувенири. Едно селце се гордее с виното си, друго с пастата, трето със сиренето или прошутото. Сиена, например, се пъчи със своя панфорте - нещо като сладък салам. Из калдъръмените улички на Пиенца пък е пълно със запомнящи се ателиета на майстори-занаятчии, които създават прекрасни изделия. Всички това е един добър начин да се развиват местните производства.

Може би вече разбираш, че Тоскана е едно прекрасно място, което предлага по нещо за всеки. Когато и да го посетиш, няма да съжаляваш.

Автор: Свилен Георгиев

Източник: Bulevard.bg