Компютърните специалности зад Океана носят над 100 хил. долара годишен доход, но медсестри, преводачи и мениджъри по човешките ресурси също намират място в десетката с работни места, подходящи за родените след 1995 г.

Първата вълна от млади хора, родени между 1995 и 2010 г., т.нар. "поколение Z", вече излиза на трудовия пазар. В САЩ тази демографска група съставлява 1/4 от населението и с излизането на следвоенното "бейби бум" поколение в пенсия подмладява значително работната сила.

Виж още: Най-подходящите професии за поколението Y

Американската трудова борса онлайн CareerCast отбелязва, че сред най-добрите работни места за поколението Z са професии, които познават и директно обслужват потребностите на тяхната възрастова група - напр. финансови планьори или пазарни анализатори.

Навлизането на технологиите в живота на младите, вече от най-ранна възраст, ги прави компетентни в тази област, но нуждите от по-квалифицирани кадри са в специализирани области като анализа на компютърни и информационни системи, информационната сигурност и разработката на софтуер.

Виж още: 10 професии, в които България няма достатъчно кадри

Образование във финансовата сфера също е сред най-популярните специалности във висшите учебни заведения, сочат данните, тъй като поколението Z не се концентрира върху трупането на състояние, колкото се се стреми да избегне изпадането в задлъжнялост. С очакванията до 2050 г. пенсионната възраст да скочи до 70, на дневен ред е и планирането на спокойни старини чрез осигуряване отрано.

А според "Пристън ревю" понастоящем две от четирите топспециалности в колежите са комуникации и бизнес администрация - подходящи за започване на кариера в областта на човешките ресурси.

Виж още: А сега накъде? - поколението Алфа

Ето 10-те най-подходящи професии за поколението Z според CareerCast, с перспективата за растеж до 2024 г. и средната годишна заплата, която носят зад Океана. 

По над 100 хил. долара годишно могат да печелят анализаторите на компютърни и информационни системи, мениджърите по човешки ресурси, разработчиците на софтуер.

На 10-о място се нареждат преводачите с "едва" 45 хил. долара годишно, на трето място по изгледи за ръст след статистиците и финансовите планьори. В десетката са още пазарните анализатори и медсестрите, както и завършилите инженерна екология.

Източник: CareerCast