Актьорът позира през топфотографа Стивън Мейзъл за октомврийския брой на модното списание

Звездата от най-новата екранизация на "Дюн" Тимъти Шаламе, който преди броени дни позира на кинофестивала във Венеция в смел червен тоалет с гол гръб, е лице на британския "Вог" за октомври.

Така 26-годишният американски актьор, който е наполовина французин, стана първият мъж със самостоятелна корица в 106-годишната история на модното списание. Дотогава представителите на силния пол винаги са били снимани в женска компания - като първият в тази роля, актьорът Хелмут Бергер, фотографиран от Дейвид Бейли с колежката си Мариса Беренсон за броя от юли 1970 г.

Доайенът Стивън Мейзъл е заснел фотосесията с Шаламе предимно в черно-бяло, макар че едната корица е цветна, с лицето на актьора в едър план. Стилист е самият главен редактор Едуард Енинфул, който го облича в кожени панталони от "Балмен" и "Гучи". Негово е и интервюто с Тимъти, за когото пише:

"Той не е моделиран, нито промотиран от Холивуд и модните машинарии да се харесва на тийнейджърки или на баби, на жени или на мъже, той е просто себе си - човек за всеки... Млад актьор в пика на ранната си кариера, който предизвиква асоциации с всяко копие на Джеймс Дийн и Леонардо ДиКаприо от миналите десетилетия, но във връзка с едно ново поколение, което разглобява старомодните представи за мъжествеността като нещо естествено..."

Тимъти Шаламе нашумя с филма на Лука Гуаданино "Призови ме с твоето име", за който получи номинация за "Оскар 2018", а наскоро работи отново с италианския режисьор в романтичния канибалски хорър Bones & All, чиято премиера бе във Венеция, където спечели две награди - "Сребърен лъв" за режисура и приза с името на Марчело Мастрояни за младата актриса Тейлър Ръсел.

В американския "Вог" вече са слагали на корица британска попзвезда - Хари Стайлс (екс-One Direction), през 2020 г. Напоследък той също се сне в няколко филма, а Тимъти пък запя - като младия Уили Уонка в мюзикъл предистория на "Чарли и шоколадовата фабрика".

Той изгрява в награждавания сериал Homeland / "Вътрешна сигурност" и като син на Матю Макконъхи в научнофантастичната драма "Интерстелар" (2014) на Кристофър Нолан. Партнира си със Сърша Ронан в два филма, режисирани от Грета Гъруиг - Lady Bird (2017) и поредната екранизация по "Малки жени" (2018), а после влиза в любовен триъгълник с Ел Фанинг и Селена Гомес в "Един дъждовен ден в Ню Йорк" (2019) на Уди Алън, от когото впоследствие се отрича. 

Междувременно играе главна роля и в The King (2019) по Шекспир, където е английският крал Хенри Пети. Догодина очакваме да го гледаме както в "Уонка", така и във втората част от "Дюн" на Дени Вилньов.